Почетна » (ВИДЕО) „Снег у јуну“: Град уништио усеве у Срему

(ВИДЕО) „Снег у јуну“: Град уништио усеве у Срему

од admin
0 коментар

 Временска непогода, какву не памте становници Доњих Петроваца, уништила је у потпуности бостан, соју и сунцокрет, док ће овогодишњи принос кукуруза бити дупло мањи услед оштећења на усевима причињених градом.

 

Испаљено 838 противградних ракета

Веома моћним олујно-градоносним облацима који су данас захватили већи део Србије према нашим проценама потенцијално је било угрожено више од 1,1 милион хектара обрадиве површине, па је систем одбране од града дејствовао у пуном капацитету и до поподневних сати испаљено је 838 ракета, каже директор Републичког хидрометеоролошког завода Југослав Николић.
Он за Тањуг наводи да је дејствовало осам радарских центара и то Букуља, Бешњаја, Петровац на Млави, Ужице, Сјеница, Крушевац, Кукавица и Фрушка Гора, који су преко мреже од 112 лансирних станица испалили 838 ракета.

„Дејствовало се на микрофизичком плану и тако је спречено стварање крупних зрна града, чиме је кинетичка енергија зрна смањена а штете минимализоване. Њих је у неким општинама било али са 10 до 20 одсто оштећења и на малим површинама“, каже Николић.

Додаје да се на тај начин постигло да штете буду минималне с обзиром на размеру непогоде, њену јачину и захваћене површине.

Николић наводи да се нестабилно време очекује и током вечери и ноћи и да радарски центри настављају са праћењем и дејством по потреби.

„Нестабилно време очекујемо и сутра и у недељу, па и понедељак тако да можемо рећи да се од уторка очекује релативно стабилно време са ретком појавом пљускова и грмљавина“, објашњава он.

Када је реч о крајевима који су данас највише погођени невременом истиче да су то била места из домена радарског центра Ваљево, затим Фрушка гора, Букуља и Бештане.

Војислав Милованчевић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар