Почетна Друштво Ко је испунио услове за пензију, а шта се мења од 1. јануара

Ко је испунио услове за пензију, а шта се мења од 1. јануара

од admin
0 коментар

 

Владимир Станковић, директор Сектора за остваривање права из пензионог осигурања, рекао је за РТС, да ове године и свих наредних, мушкарци остварују право на старосну пензују са 65 година живота и најмање 15 година стажа.

Према његовим речима, код жена зависи у којој години се остварује право на пензију, тако да се део који се односи на године живота помера, односно повећава за по два месеца, пише РТС.

„Тачније, у овој години је услов 63 године и два месеца и најмање 15 година стажа, а већ следеће то ће бити 63 године и четири месеца“, навео је Станковић.

И наредних година услов за пензију се повећа за два месеца, али то не важи за све.

Ако је је нека дама рођена у новембру, може да планира одлазак у пензију идуће године, објаснио је Станковић.

„Она нема оних два месеца, пошто се остваривање права на пензију гледа у односу на годину у којој се остварује право, у овом случају то би значило да би та жена морала да планира одлазак у пензују током следеће године“, рекао је Станковић.

И код превремене пензије се прави разлика између мушкараца и жена, а зависи и у којој календарској години се одлази у пензиују.

Сада је за мушкарце 59 година живота и 40 година стажа. Већ следеће године услов је шест месеци више, каже Станковић.

Жене ове године, каже Станковић, могу у превремену пензију са 58 година и четири месеца живота и 39 година и четири месеца стажа.

Следеће године се повећава за по четири месеца.

Сваки месец превременог пензионисања мање 0,34 одсто

Треба имати у виду да је за сваки месец превременог пензионисања пензија мања.

„За сваки месец ранијег одласка у пензију, она се умањује за 0,34 процента, тако да максимално умањење може бити 20.24 одсто од укупне пензије“, навео је Станковић.

Најавио је да ће пензије од јануара бити веће за 5,5 одсто по швајцарској формули и да ће са тим повећањем бити исплаћене током фебрауа.

Многе земље у окружењу су мењале законе и њихови грађани ће моћи у пензију са 67 година, а Финска и Велика Британија повећавају границу на 68.

Станковић је навео да постоји тенденција да грађани након пензионисања настављају радно да се ангажују, што је, како каже, лично опредељење и не утиче на пензију.

Од 2015. године између 40.000 и 60.000 грађана Србије продужило је радни однос у договору са послодавцем, рекао је Станковић.

РТС/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар