Почетна » Крагујевачке школе добиле допис да доведу ђаке на војну параду

Крагујевачке школе добиле допис да доведу ђаке на војну параду

од admin
0 коментар
202468997 1142028722954743 3030262871881676821 n

 

Како је пренео портал Глас Шумадије, у мејлу упућеном директорима школа наводи се да је потребно да све школе поведу ученике на ту манифестацију.

„И то основне школе ученике од четвртог до осмог разреда, а средње школе ученике свих разреда. Ученици са наставницима би требало да места за посматрање параде заузму најкасније у 12 часова и 30 минута. Ученицима од првог до трећег разреда основне школе препоручити да паради присуствују у пратњи родитеља“, наведено је у мејлу.

У мејлу који потписује руководилац школске управе Горан Јоксимовић стоји и да је организован превоз за ученике и наставнике из школа које су удаљене од места одржавања параде, те да је потребно да најкасније до четвртка, 24. јуна до краја радног времена, на мејл Школске управе, школе пошаљу податке о броју ученика и наставника који ће присуствовати овој манифестацији.

„Поштоване директорке и поштовани директори, због значаја војне параде за нашу Државу, за нашу Војску и за наш Град, молимо вас да дате све од себе да организација њеног праћења буде на највишем нивоу и према бројности ученика и према обезбеђивању њихове сигурности (наставници да изврше припрему ученика за праћење параде)“, закључује се у саопштењу.

202468997 1142028722954743 3030262871881676821 n

202721892 840211183591593 2104833798782274546 n

 

Народна странка: Сраман допис, јел следећа штафета за рођендан?

На позив на „организовано праћење војне параде“ реаговала је Народна странка (НС) у Крагујевцу која је оценила да је „упућен сраман допис“ у коме се налаже да све школе поведу своје ученике на војну параду која је планирана за Видовдан у Шумарицама. „Уместо да тог дана, по традицији присуствују родителјским састанцима на којима се деле књижице и остала признања и награде, наша деца ће служити као декор локалним страначким активистима на дочеку председника? И све то по несносним врућинама које тешко подносе и професионалци, што смо могли да видимо јуче током још једног ‘историјског’ говора министра Вулина“, саопштено је из Народне странке.

У овој станци постављају питање шта је следеће, слетови и штафете за рођендан? „Старији Крагујевчани се сећају натписа Тито на згради Житопродукта – хоће ли одатле ускоро да нас поздравлја име, или фотографија великог Вође?“, питају у Народној странци.

Оценили су да у „нормалним“ државама овакви догађају по правилу изазивају знатижелју и пажњу јавности и без оркестрираног и присилног доводјења публике.

„Најоштрије осуђујемо овакве злоупотребе, оставите децу да буду деца, а ми одрасли би требало да будемо дорасли задатку да им направимо друштво у ком се на овакве манипулације неће ни помишлјати. Не желимо да наша деца попуњавају упражњена места СНС навијача који традиционално прате председника на његовим турнејама“, закључује НС.

Позвали су просветне раднике и родителје да заштите децу од оваквих и сличних злоупотреба. „И позивамо господина Горана Јоксимовића (начелник Школске управе) да јавно саопшти ко му је наредио да овај позив пошалје школама“, навела је Народна странка из Крагујевца.

ССП: Ружић да допис стави ван снаге и заштити децу

Странка слободе и правде (ССП) саопштила је, поводом дописа, да најоштрије осуђује „институционалну злоупотребу деце у политичке сврхе“.

ССП наводи да допис руководилаца Школске управе Крагујевца Горана Јоксимовића представља „требовање ђаке за потребе живе сценографије за војну параду, и до сада незабележену злоупотребу малолетне деце“.

Како додаје ССП „у допису се спомиње да деца од седам до девет година присуствују паради са родитељима“.

ССП наводи да „захтева од министра просвете Бранка Ружића да допис стави ван снаге и тако заштити децу“, уз образложење да је „коришћење деце од седам до 17 година за живи шпалир на тропским врућинама, прављење сценографије од ученика за политичку сврху и неговање култа личности скандалозно и недопустиво“.

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар

twenty − seven =