Почетна » „Или договор или блокаде“: У понедељак у Ариљу нови преговори малинара и министра о откупној цени

„Или договор или блокаде“: У понедељак у Ариљу нови преговори малинара и министра о откупној цени

од Други Пишу
0 коментар

После најаве нових протеста и блокада путева, на позив Министарства пољопривреде представници произвођача малине из Ариља договорили су за понедељак нови састанак са откупљивачима и произвођачима, ком ће присуствовати и министар пољопривреде. Произвођачи тврде да постоје услови за даљи раст откупне цене и да ће, уколико договор да у складу са тим и откупна цена расте, не буде испоштован, бити принуђени на нове блокаде.

Произвођачи кажу да се не ради о њиховој заради већ о опстанка производње. За пет година производња малине у Србији мања је за чак три четвртине.

„Због општег незадовољства произвођача, на нас је вршен притисак да се нешто учини. Током протеклих дана смо се договорили да идемо на улицу и пред Владу Србије. Када се за то чуло, уследио је позив за нови састанак у Министарству пољопривреде где смо договорили да се заједно са откупљивачима и њима окупимо у понедељак у Ариљу, како би покушали да нађемо решење у складу са околностима. Већ је крај бербе, народ је огорчен и опљачкан. Ми смо се договорили да се цена од 250 динара по килограму увећава ако буде услова. Ми имамо поуздане информације да извозна цена расте а откупну цену нико не увећава, то није био договор“, рекао је за Нова.рс председник Удружења произвођача малинара „Виламет“, Милета Пилчевић.

Произвођачи су у Београду са Министарством пољопривреде размотрили тренутну ситуацију и договорили да министарство организује хладњачаре и да се сви заједно у понедељак 8. јула окупе у Ариљу на новим преговорима.

„Добродошла су и друга релевантна удружења која у томе желе да учествују. Ако се не договоримо да цена пређе 300 динара ми више немамо опција сем две, да се иде на улицу или да се настави гашење производње. То нису претње, то је истина јер гашењу производње сведочи податак да се пре 5-6 година у Србији производило 120 хиљада тона малине а данас је то једва 30 хиљада“, додаје Пилчевић.

Састанку у понедељак у Ариљу присуствоваће и министар пољопривреде Александар Мартиновић.

Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Славица Панић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар