Почетна » Инциденти у Новом Саду: Радник замахнуо чекићем, ухапшено деветоро активиста, Ћута позвао грађане да крену испред полиције (ФОТО, ВИДЕО)

Инциденти у Новом Саду: Радник замахнуо чекићем, ухапшено деветоро активиста, Ћута позвао грађане да крену испред полиције (ФОТО, ВИДЕО)

од Други Пишу
0 коментар

Неколико десетина активиста од јутрос покушава да спречи раднике кинеске компаније „ЦРБЦ“ (China Road and Bridge Corporation) да поставе ограду око будућег градилишта за нови мост преко Дунава у Новом Саду.

Полиција је почела да хапси активисте и полако их извлачи из шуме где су их потиснули. Ухапшено је до сада девет активиста. Тренутно је полиције барем три пута више него активиста.

У међувремену, на лице места стигао је лидер Еколошког устанака и посланик одборничке групе Морамо-Заједно Александар Јовановић Ћута који се обратио полицији, кордону:

„Зашто хапсите и млатите грађане? И шта радите овде и кога штитите? Зашто штитите корупцију и криминал пошто нема дозвола за овај посао“.

Он је позвао градоначелника Милоша Вучевића да дође овде пред грађане и покаже дозволе за ово што кинески радници данас раде.

Ћута је још рекао окупљенима да крену испред полиције да траже да се пусте похапшени грађани. Већина истакнутих чланова „Морамо“ је данас ухапшена.

Међу приведенима су Радивоје Јововић и Срђан Ђурић из Морамо, као и активиста Брајан Брковић. Полиција потискује активисте како у шуми зафали простора за кинеске раднике.

Припадници интервентне полиције у опреми за разбијање демонстрација погурали су активисте дубље у шуму након чега су радници из Кине наставили радове на припреми градилишта.

Како објашњава један од активиста, полиција има „директиву полиција да се извлачи један по један активиста“.

Према речима активиста, радници су дошли током ноћи, истоварили свој материјал и покушали да подигну ограду и обележе простор градилишта.

На простору Шордоша, где би требало да почну радови, тренутно се налази више радника „ЦРБЦ“, као и полицајаца који су раздвојили активисте и раднике.

Полиција је стигла на позив активиста око 7.30 часова, прво једна патрола да би после дошло и појачање.

Уз кинеске раднике стигло је и приватно обезбеђење, али их је полиција замолила да се удаље са места где би требало бити будуће градилиште.

Активисти су прво шетали око кинеских радника, да би после направили живи зид како би их спречили у послу, поручивши им „Go home“.

Инцидент се десио када је један кинески радник замахнуо чекићем на активисткињу.

Како је стигао кордон полиције, кинески радницима је омогућено да ставе ограду коју су намеравали ујутро.

Полиција је легитимисала активисте, али не и кинеске раднике.

Активисти траже да покажу грађевинску дозволу, али дозволе, као ни табле ко је извођач радова нема.

На терену је више од 50 припадника полиције.

Активисти „Сурвивор кампа Шордош“ и понедељак су на том простору, надомак бродоградилишта, организовали блокаду јер су незванично обавештени о томе да ће полиција доћи како би омогућила представницима домаће компаније „Миленијум тим“ да настави посао деминирања на подручју Каменичке аде.

 

Реч је о подручју које се налази преко Шодроша, на обали Дунава, а које је такодје на траси будућег моста.

Удружење новинара Србије (УНС) осудило је данас физички напад и претње уредници Новосадске телевизије Емилији Марић током протеста којима су спречавани радници кинеске фирме ЦРБЦ да поставе ограду око будућег градилишта новог моста у Новом Саду и затражило да полиција идентификује особу која јој је избила телефон и упућивала увреде.

Александар Латас   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар