Почетна » Иницијатива А11: У Винчи се крше права Рома

Иницијатива А11: У Винчи се крше права Рома

од Други Пишу
0 коментар

Иницијатива за економска и социјална права – А 11 саопштила је данас да се ромске породице расељене са депоније у Винчи, у склопу пројекта санације депоније и изградње спалионице, и даље се суочавају са кршењем људских права.

Како се наводи, последице појекта су расељавање 17 ромских породица које су до 2018. године живеле у неформалном насељу на ободу депоније и губитак јединог извора прихода за та домаћинства, која су сакупљала секундарне сировина на простору некадашње депоније.

Након принудног исељења 2018, те породице су се сусреле са бројним потешкоћама и препрекама како би обезбедиле себи кров над главом и било какве приходе којима би задовољиле основне животне потребе.

Суочене са игнорисањем и пасивношћу градских власти у Београду, надлежних за спровођење расељавања, породице су одлучиле да крајем 2019, уз подршку Иницијативе А 11, поднесу жалбу Независном механизму за пројектну одговорност Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), која је финансирала пројект реконструкције депоније.

По подношењу жалбе независном механизму ЕБРД, покренут је процес медијације између расељених породица које је заступала Иницијатива А 11 и компаније „Бео чиста енергија“, али и града Београда, града Шапца и општине Владимирци, локалних самоуправа у које су према месту пребивалишта породице пресељене.

Кључне теме медијације односиле су се на обезбеђивање адекватног алтернативног смештаја за расељене породице и то првенствено у погледу површине додељеног стамбеног простора који одговара потребама сваког појединачног домаћинстава и ценовне приуштивости понуђених стамбених решења, као и на обнављање извора прихода.

Инисијатива је истакла и да је после медијације и потписивања споразума којим је свака од страна учесница преузела обавезе да у наредном периоду приведе крају преостале недовршене активности, бројни проблеми и даље остају нерешени.

Неке од породица у Владимирцима још увек живе у пренасељеном стамбеном простору чија је површина мања него што то Закон о становању одржавању зграда прописује, док породице смештене у социјалне станове у Београду нису до краја решиле питање нагомиланих дугова за трошкове комуналних услуга.

Изостаје и подршка породицама у превазилажењу тешкоћа које се тичу текућих трошкова становања, а ту обавезу је преузео град Београд, наводи А 11 и додаје да је неопходно обезбедити ту врсту подршке, имајући у виду да се на обнови прихода расељених домаћинстава до сада готово ништа није урадило.

Иницијатива је истакла да су претходно, током вишегодишњег живота и рада на депонији, све породице без изузетка живеле искључиво од сопственог рада и ниједна није била зависна од новчане социјалне помоћи, уз оцену да је непоходно да Београд, општина Владимирци, као и „Бео чиста енергија“ без одлагања почну да испуњавају преузете обавезе.

Romsko naselje u Nišu Foto: romaworld.rs

ФоНет/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар