Почетна Друштво Инспектор полиције шест дана штрајкује глађу, из МУП-а добио позив на разговор/ ВИДЕО

Инспектор полиције шест дана штрајкује глађу, из МУП-а добио позив на разговор/ ВИДЕО

од Други Пишу
0 коментар

После 30 година рада и шест месеци пред пензију, инспектор Одељења за борбу против корупције Зоран Петровић из Трговишта штрајкује глађу и од четвртка није изашао из зграде полицијске станице. Из МУП-а је добио позив на разговор, али не прекида штрајк док се не испуне захтеви.

Тражи примену Закона о полицији и да они код којих је доказана тешка повреда службене дужности одговарају, да начелник станице и Полицијске управе Врање буду разрешени. За свој посао инспектора за борбу против корупције каже да је узалудан, јер многе истраге о раду локане власти нису ни отворене.

За Трговиште кажу да је једна од општина у Пчињском округу у најлепшем окружењу, једна од најсиромашнијих, једна од најмањих. Толико мала да, рекао би неко, све се зна.

Новинарка Н1 упитала је мештане да ли знају да полицајац штрајкује овде у полицијској станици?“

„Не знам и не интересује ме, Боже сачувај, ништа нисам чуо, ми гледамо своја посла…“, коментари су које смо једино чули. Од камере се склоне, па се опет окупе, неки се врате да кажу да ипак све знају. Станица је одмах преко пута.

Новинарка се на кратко срела са инспектором, јер му је речено да ће ако изађе и да изјаву рачунати да је прекинуо штрајк глађу. Касније у телефонском разговору објашњава да су алкотестирани полицајци и руководиоци, а код двојице у радно време утврђено да су били алкохолисани.

„Први захтев који се тиче штрајка је био да се након покретања дисциплинског поступка алкотестирани службеници удаље са после“, рекао је инспектор Зоран Петровић.

После шест дана штрајка глађу теже говори, али објашњава да је по Закону о полицији то тешка повреда службене дужности, да је понашање полицијских службеника који гарантују примену закона, контактирају са доказима и сведоцима – строго регулисано.

Тражи да се регулисано примени, а тврди да и у истрагама које је хтео да покрене, а односе се на локалну власт, закони нису примењени, јер политичари имају заштиту.

„Ту је завршена прича о таквом једном кривичном делу које не би требало да буде сакривено, већ изгурано до краја у интересу правде“, рекао је инспектор.

На питање новинара на које кривично дело мислите, Петровић је објаснио да се ради о разним кривичним делима, која се тичу злоупотребе службеног положаја, трговине утицаја, привредног криминала.

„Не бих да износим податке јер се надам да ће у наредном периоду да се изврши ревизија пријава на које сам указивао и да неко одељење за борбу против корупције поступи часно и савесно“, рекао је инспектор.

Петровић каже да се спрема нова систематизација и да ће упркос прекршајима неки бити награђени, а да пред пензију жели да заштити поштене колеге и суграђане. А суграђани… Кад их је новинарка Н1 питала о полицији и политици одмах се склањају.

„Ситуација слаба, дете. Нема људи, нема паре, мучимо муку“, рекла је једна мештанка.

На то се надовезао један мушкарац са питањем: „А јел могу ја нешто о председнику да кажем?“,

Новинарка Н1 говори: „Па кажите, али није то тема.“

„Добро, али то је све у склопу. Ми имамо најпаметнијег председника на свету што смо добили. Треба да смо сад сви уједињени кад је у питању национални интерес и овај проблем да решимо.“

Када каже „национални интерес“ не мисли на борбу против корупције и за владавину права. Ни око те борбе, каже инспектор Петровић, нема јединства.

foto Printskrin

Гордана Бјелетић   Н1

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар