Почетна » Откривено где ће бити Зиги када га пензионишу

Откривено где ће бити Зиги када га пензионишу

Херој спасао троје из рушевина

од Други Пишу
0 коментар

Пас Зиги, који је помагао нашим спасиоцима на терену у Турској и из рушевина спасао три особе, прави је херој којим се поноси читава Србија.

Овај предивни белгијски овчар малиноа сада има 9 година, а након бројних херојских подвига на терену, заслужио је да оде у пензију и коначно одмори.

Сада је откривено и где ће Зиги бити када коначно уђе у пензионерске воде – наш херој са четири шапе остаће уз свог водича Милија Радојевића.

„Зиги сада иде у пензију. Биће код мене и биће са мном док буде жив“, рекао је Радојевић за ТВ Пинк.

Мили и Зиги су заједно откако је Зиги био штене.

„И заједно смо радили све. Ово је мој пас, без љубави ништа не би могло да се уради“, рекао је Мили.

Упитан да ли има неки савет за грађане како псе треба дресирати Радојевић каже да то не треба називати дресуром, већ односом између човека и пса.

„Морате да посветите време, пуно љубави, пуно знања. Да бисте ви били задовољни мора да буде задовољан и пас“, рекао је Радојевић.

Зиги је цео свој радни век вежбао и тренирао.

„Цео живот је тренирао, ишао по међународним вежбама, учили смо уз Словенце, они су нам највише помогли јер имају доста знања и искуства које су нам пренели“, рекао је Радојевић.

Зигијев власник је открио да је овај херојски пас читав живот учио како да детектује људски мирис, како би могао да помаже у акцијама спасавања.

„Он тражи мирис у одређеном простору, треба да детектује људски мирис и кад га детектује, почиње да лаје и тако нам показује да постоји жив човек“, рекао је Радојевић.

Он открива и да је рад у Турској био веома тежак и за спасиоце и за Зигија.

„Тамо у рушевинама је било и мртвих и живих, а мирис мртвог се много разликује од живог човека. Ја у његовој обуци нисам радио да тражи мртве људе, за то није био обучен да лаје. Вртео се у месту, види се да тражи нешто, а ни сам није сигуран шта је нањушио. Биле су то велике рушевине, плоча на плочи и било је јако тешко да се пробије мирис“, прича Радојевић.

Ипак, Мили је, захваљујући томе што познаје Зигија у душу, и његове нејасне сигнале тумачио како треба и тако су, између осталог, успевали да пронађу и спасу преживеле у рушевинама.

Подсетимо, специјалистички тимови за спасавање из рушевина Сектора за ванредне ситуације МУП-а, који су након разорних потреса у Турској отпутовали у ту земљу да помогну, стигли су у петак у Србију.

Испред Палате Србија приређен им је свечан дочек уз водене топове, а најдирљивији је био сусрет спасилаца са породицама.

Током свог ангажовања, српски спасилачки тимови спасили су три лица, једну 17-годишњу девојку након 108 сати пронашао је и извукао из рушевина наш тим као и 2 лица која су лоцирали помоћу специјалне опреме и уз помоћ пса Зигија, који је умногоме допринео целој акцији спасавања.

 

Телеграф.рс

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар