Почетна » Бивши посланик напредњака не иде на митинг и каже да рејтинг СНС- опада

Бивши посланик напредњака не иде на митинг и каже да рејтинг СНС- опада

Пекарски поново о својима

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Већ неко време се у медијима најављује велики митинг који ће се у центру града, испред Скупштине, одржати 26. маја.

Према писању медија, али и наводима са друштвених мрежа, очекује се да ће у центар града аутобусима стићи већи број грађана из различитих делова Србије, због чега ће многе улице бити блокиране за саобраћај. Постоје и спискови за обавезан долазак на овај митинг, а пристижу и информације о приморавању и присили одласка на исти. Реч је о митингу Александра Вучића, председника Србије и СНС-а.
Шта о овом митингу мисле напредњаци из Гроцке, готово је немогуће јавно рећи, јер су за медије, поготово за Жиг инфо, затворени.
По већ устаљеном обичају када има дешавања, а општинари и чланови СНС не желе да нам дају одговоре, ми се обратимо бившем председнику Скупштине општине и бившем посланику Горану Пекарском из Калуђерице.

Кажите нам, да ли се спремате за митинг 26-ог ?

 • Не, не спремам се.

Не идете на митинг? Да ли је то отказивање послушности?

 • Не, не идем. О том митингу сам чуо из медија, а добио сам и информације од људи које су звали телефоном и питали их да ли они иду. Општински одбор ме није контактирао, а очигледно нема ни потребе.

Значи зову се чланови ?

 • Ово нису чланови. Ово су људи који су дали подршку и потписе за претходне изборе. Чланови, претпостављам, су обавештени путем месних и општинског одбора.

Кажете „људу који су дали подршку СНС за претходне изборе“. Зар они нису чланови?

 • Не, позивају се људи који су подржали нас који смо их замолили да подрже и да гласају за СНС, због мене или због неког другог, ко их је замолио. Нису чланови.

Да ли то значи да они неће ићи зато што ви не идете?

 • Наравно. То су људи који су подржали и гласали због својих пријатеља који су их замолили, а између осталог и они који су то урадили због мене

Да ли то значи да подршка опада?

 • На локалу и у Београду сам убеђен да ће то имати некакав утицај. Претпостављам и колики, али то су моје претпоставке. Мислим да неки, који сада одлучују, нису свесни колики ће он бити. Мислим да ће се изненадити.

Пријатно или непријатно?

 • Непријатно и то изненађујуће непријатно.

Да ли сте пробали да ступите у контакт са неким из странке да им пренесете своје мишљење или претпотавке?

 • На вишем нивоу нисам, јер по не реаговању на дешавања на локалу, претпостављам да их локал баш и не интересује много. Са овима на локалу немам контакт и то не зато што ја то нисам желео, него зато што су они довољно паметни, па им моја памет није потребна.

Значи нисте ни пробали да их обавестите, а ни они вас нису контактирали?

 • Сад нисам. Пробао сам раније да разговарам са појединцима, али очигледно да им се није свидело оно што сам им рекао, па им је лакше да ме удаље од извора дешавања, како би задржали свој мир и наставили са манипулацијом запослених чланова и успостављању реда и дисциплине, на најарогантнији могући начин над чланством и активистима.

Покушали сте да разговарате са Пантелићем и Чупковићем (председник ГО Гроцка и координатор СНС-а)?

 • Пантелић је избегавао разговор са мном, а Чупковић је летео високо у својим идеалима и није себи дозволио да се спусти на мој ниво. Ваљда му је то било испод части. Једино сам успео да разговарам са Чупковићевом продуженом Г17 руком задуженом за Калуђерицу. То је све што сам успео.

Мислите на Крајновића?

 • Да. На господина Крајновића.

Шта сте рекли Николи Крајновићу?

 • Рекао сам му све. Рекао сам му и шта га чека ако не прихвати бар део онога што мислим да би требало. По њему сам видео да је само испоштовао форму, да је послушао тадашњег повереника Чупковића да обави разговори са мном ,да је ту крај. Сад да видим како ће се изборити.

Мислите да је разговор био фарса?

 • Да, после оног састанка у општини када сам премијерки Ани рекао шта мислим о њеном наступу и њеним речима и претњама, а и другог пута када је саопштила да је резултат, који у апсолутним бројевима никада није био већи, био катастрофално лош. Тада сам јој опет рекао шта сам мислио и очигледно јој се то , опет, није свидело. Није се свидело ни тада ново претстављеном поверенику из бившег Г17, Чупковићу, оно што сам рекао и ето дошли смо до овога.

Да ли вам је криво што сте то рекли. Вероватно вас је то коштало каријере?

 • Не. Ни мало. Нисам то рекао тек тако. Јасно се видело да се странка понаша веома чудно. Функционери , добар део њих, се осилио. Изгубили су везу са реалношћу и са чланством, а то значи са народом. Постављаш повереника из Уније региона тј. из Г17, као да немамо боље и политички способније. Они из Г17 да су знали да раде кампању не би нестали са политичке сцене, него би били власт или бар јака опозиција. Растурили незнањем своју странку и добили поверење да граде нашу. Хвала, али ту неко не размишља у добром правцу. Иста прича је и са позицијама у граду.
  Све неки нови људи који о политици ништа не знају, а добили су поверење и мандат да граде и уобличавају политику СНС. Они су ти који регрутују кадрове и ево до чега смо дошли.
  На општинском нивоу нови људи, без дана политичког искуства су заузели одговорне позиције, а стари кадрови се боре за опстанак и оно мало плате што ће добијати до избора.

Кажете да нови људи добијају позиције, а стари ништа? На кога мислите?

 • Зар је битно да наводим имена. Зна се да смо скоро целу водећу гарнитуру добили из редова људи који нису имали никаква искуства у политици. Нису никада били ни на једној листи, никада пре нису били ни одборници , и одмах су дошли на места која су руководећа. Чланство које годинама трчи у кампањама, одборници, чланови већа, председници месних одбора, гурнути су у трећи план. Не други, трећи план. Шиканирани су и стално под тензијом да ће изгубити и ово што имају. Приморани да ћуте због свог опстанка и подржавају све што се од њих тражи.

Зар није добро подмладити чланство и довести нове људе?

 • Да, јесте, али зановити чланство, а не доводити политичке аналфабете да нам реформишу азбуку. Од политичог искуства немају ни мали одмор. Знање нула али амбиције огромне. Мисле ако су добро правили хлеб да могу бити одлични функционери општинске власти. Када су дошли као предлог то је деловало као добра намера али када се испоставило да је то грешка, ништа није учињено да се грешка исправи. Сваки нови повереник је волео да их кињи и свиђало им се њихово трпљење. Схватили су да могу да ух музу и навлаче и свака следећа кадровска промена је била још гора. Последња страначка грешка је била, од овог божанског, на Олимпу паркираног, повереника , или координатора, или , шта ли је већ, који рече, ко није за Пантелића тај је против мене. Тако да смо дошли до овог новог председника општинског одбора. Иду избори. Аналфабете су се описмениле. Препуне искуства водиће људе у нове победе. Сви су спремни. Сви све знају, али пре избора морају да скупљају људе. Да их мотивишу. Да им обећавају све што им нису дали до сада. Неће им дати ни после али сада то лепо звучи јер моћ нових обећања је јача од моћи до сада (не)урађених дела.

А ви? Шта ћете ви?

 • За сада само посматрам и дивим се. Дивим се онима који без крила лете, без мозга размишљају и без језика причају. Поред тога искрено се дивим оним, добрим и корисним члановима, који су свесни будућности и половичног резултата а и даље дају један део себе да би били део бар те половичне приче.

Мислите да ће резултат бити слабији него на предходним изборима?

 • Да. Очекује се доста слабији резултат.

Зар није Вучић снага СНС?

 • Јесте. Он је за СНС оно што је за Самсона коса, али неће бити председничких избора, па самим тим ни те снаге. Бар не у том обиму. Трку за СНС ће на локалу морати да трчи Пантелић. Наравно ако га буду испоштовали до краја а ако не, ако поставе новог кандидата , онда ће он трчати са свим оним лепим стварима које је Пантелић обећао а није испунио. Правдаће у кампањи, све оне лепе и велике инвестиције које је СНС обећао а није остварио. Све у свему биће то интересантна трка.

Мислите да ће бити нових људи?

 • А како другачије. Стари се разочарају, а нови иду грлом у јагоде. Не бих се изненадио да опет врбују неке , назовимо, привреднике којима недостаје тај осећај моћи коју власт доноси како би комплетирали своју успешност. То је био мотив и за ове, из ове поставе, само нису размишљали да све то једном прође, а да грозна репутација и девастација угледа заувек остаје.

Мислите да ће бити проблема са сакупљањем људи за подршку 26-ог?

 • Како сада ствари стоје председник општинског одбора и његов надређени координатор могу бити презадовољни са четвртином од добијене квоте. Ако сакупе 600 људи из целе општине, сјајно. Калуђерица има квоту 750. Ето изазова за Крајновића. Шта је то за њега. Он је познавалац Калуђерице. Живео је некад у Калуђерици, додуше, као Г17 јуниор. Сада је на Канаревом брду и то је изузетна позиција и референца која гарантује добар резултат.
  Претпостављам да је свестан проблема и катастрофе која га очекује, али сам је тако хтео. Паде ми на памет један стих из једне песме “ ко не слуша пјесму, слушаће олују.“
  Пензионери се слабо одазивају. Два сендвича и вода није добра мотивација. Мораће ова општинска власт да се много, много више отвори. Више нису довољни излети, обећања, сендвичи. Постоји и осећај изневерености, непоштовања, лагања, осионости. Све то полако удаљава традиционално власти наклоњене , наше најстарије, и они полако одлазе. Окрећу леђа. Поштују себе и своје године. Чупковић који је изборе у Младеновцу добио на крилима пензионера и пакета које им је давао, овога пута ће морати више да се труди мада, чини ми се, мрка капа. Сувише су пензионери омаловажавани и злоупотребљавани да би се тако лако вратили Чучковићу у крило. Дакле биће интересантно.

 

 

Разговор водио:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар