Почетна » Драган Стојановић из Зелене странке Србије: Људи су приморани да раде код сумњивих предузетника који се понашају према раднику као према робу

Драган Стојановић из Зелене странке Србије: Људи су приморани да раде код сумњивих предузетника који се понашају према раднику као према робу

од admin
0 коментар

Драган Стојановић из Гроцке, одборник је на листи Зелене странке Србије. Цео свој живот посветио је раду на заштити људских права и екологије.

 

За почетак представите нам Зелену странку Србије..

 

-Зелена странка Србије је мањинска странка Србије Словака. Њен оснивач је Јан Паул, Словак, који је желео да у Србији постави на прво место заштиту људских права и заштиту животне средине, свих грађана Србије. А с обзиром да је припадник мањине, тако је и странка регистрована као мањинска. Још једном напомињем да се странка не бави заштитом права само Словака већ свих грађана Србије. Да смо у заштити права свих грађана можда најбоље говори чланство Зелене странке Србије, где сам ја копредседник који сам из Шумадије. Ту је и копреседници Томашевић као и Славица који су Горњег Милановца . Нормално је да један СЛовак, Мађар или било који представник мањине оснује странку и да у њој учествују сви грађани Србије.

 

-Значи Зелена странка Србије је основана да би заштитила људска права у Србији?

-Основни принцип странке јесте заштита људских права, а то управо подразумева све сегменте живота. Буквално од колевке па до најстаријих лица. Свима њима требају нека права. Рецимо, пензионери у Србији имају пензије испод сваког просечног нивоа. Самим тим крше се њихова права. Ми хрлимо ка Европу а управо у њој је закон такав да нико не може да проси, да се тако изразим, а пензионери имају таква примања да им само то остаје.

Зелена странка Србије излази на београдске изборе. Да ли она излази самостално или су вам се прикључиле још неке организације?

-Зелена странка Србије је интересантна зато што излази самостално. Не само што излазимо самостално већ сами себе финансирамо. Немамо никакав новац из буџета, већ ово све радимо из срца. Све што имамо од просторија и технике такође су наше личне ствари. Ми волимо човека и природу и они су најважнији, код нас нема личних  интереса. Само таквим радом ће се у будућности јављати здрава деца која неће уништавати своју планету. А то је најважније. Ми међу нашим чланством немамо онакве који се уздижу. Они који су заборавили да су путовали аутобусом, а сада имају личног возача. Није проблем ни што имају личног возача већ су заборавили на муку обичног човека. Ја нажалост знам многе такве, поготово овде у Гроцкој.

Да су угрожена људска права у Србији показао је и најновији извештај Европске комисије. С друге стране актуелна власт тај извештај оспорава. Какав је ваш став поводом људских права у Србији?

-Највећи пример , што се тиче људских права јесте Београд. Београд је подељен на више региона, односно градских општина. Међутим, ми на терену имамо градске и приградске општине. Имамо центар града, Нови Београд и остале приградске општине. Све се различито развијају. Гроцка се сматра пољопривредном општином . Пољопровредом се бави доста становништва. А какво нам је стање у овој грани. Више се уложи него што се добије. Људи гледају у небо, да би им добра преживела. С друге стране укидају се радна места. А то управо значи да су људска права угрожена. Људи су приморани да раде код сумњивих предузетника који се понашају према раднику као према робу. Уставом је загарантовано да свако има право на рад и на живот. Данас млади људи немају та права. Не могу ни да раде ни да зараде. Никога не занима данас омладина већ их интересује само сопствена корист. Због тога нас млади све више напуштају.

То значи да су људска права у Србији на изузетно ниском нивоу?

-Управо тако. Људско право је да имаш  чист ваздух, чисту воду. Ми то данас немамо. Па погледајте пример Гроцке. Јавни водовод поседује бунаре који су готово сви загађени. Водовод нам је гори него за време Римљана. Има бунара поред Грочице и Бегаљичког потока. Када одврнете славину , вода са чесме смрди. Како ви да се окупате са том водом. Ми немамо и канализацију. Апсурдно је што све феклане отпаде испуштамо управо у те речице и потоке.

Могу ли се уопште људска права о којима говоримо решити на брз и адекватан начин?

-Наравно да може и то врло просто. Само поштовањем закона. Ми имамо законе фантастичне али њих уопште не примењујемо. Свако ко дође на власт само треба да примењује и поштује законе али једнако према свима.

Након београдских избора, која је коалиција могућа за Зелену странку Србије?

-Како је Зелена странка Србије изашла самостално на изборе, тако ће деловати и након избора. Нас не интересује власт, нас интересује народ. Ми се заснивамо на основном принципу заштите људских права. Ми би били онда као и други ако би нас интересовала нека коалиција.

Има ли нешто што вас нисмо питали а можда би требало?

-Мислим да смо прешли сва важна питања. Ја могу само још да кажем да Зелена странка Србије на београдским изборима излази под редним бројем 9. И то је прави назив, немамо никакву паролу јер нама су сви једно. Ја сматрам да су гласачи за оно што су гласали то и добили. Тако ће бити и на овим изборима.

Можда ти се свиди

Оставите коментар