Почетна ДруштвоИнтервју-репортажа Ево да ли СТРУЈА може да ВАС УБИЈЕ ако вам је УКЉУЧЕН БОЈЛЕР ДОК СЕ КУПАТЕ!

Ево да ли СТРУЈА може да ВАС УБИЈЕ ако вам је УКЉУЧЕН БОЈЛЕР ДОК СЕ КУПАТЕ!

од admin
0 коментар

Вода и струја никако не иду заједно. Дешавали су се струјни удари због људи који у кади или на мокрој површини суше косу феном – закључила је Мацура

Није се мали број пута догодило да људе удари струја ако не угасе бојлер док се купају. Један такав случај Србија и даље памти када је 26. септембра 2004. успешна студенткиња филозофије Ј. Р. (20) из Горњег Милановца погинула у кади од струјног удара.

Она се два сата после поноћи купала када ју је ударила струја из бојлера због лошег уземљења. Овај случај потресао је горњомилановачку јавност и доказао да смрт због упаљеног бојлера током купања није само мит, већ сурова истина која се заиста дешава.

Са жељом да сазнамо да ли се овакве трагедије често понављају, разговарали смо са портпаролом Хитне помоћи Надом Мацуром.

– Није се скоро догодило, бар не по нашим евинденцијама и професионалном сећању, да је неко затражио помоћ због струјног удара или да страдао због тога што није укључио бојлер. Ипак сви у Хитној помоћи памте случај труднице коју је убила струја у кади – рекла је Мацура и додала:

– Вода и струја никако не иду заједно. Дешавали су се струјни удари због људи који у кади или на мокрој површини суше косу феном – закључила је Мацура.

Наш други саговорник био је Митар Милановић (63), електричар из Шапца који је цео радни век провео радећи са струјом и који нам је објаснио на који начин може доћи до струјног удара током купања и како се заштитити.

– До струјног удара долази ако је током купања укључен бојлер који има лоше уземљење. Кад се врши пријем зграде или куће, пракса је да се увек посебним уређајима контролише уземљење – рекао је електричар и додао на који начин струја убија:

– Ако је уземљење добро, кад грејач пробије масу, избију осигурач или склопка и онда долази до нестанка струје у бојлеру. Ако уземљење није добро, дешавају се струјни удари или, нажалост, смрт. Увек саветујем, без обзира на то да ли је уземљење добро или не, да се бојлер угаси пре уласка у каду – истакао је Милановић.

 

(Т. М. Вебтрибуне)

Можда ти се свиди

Оставите коментар