Почетна » ГОЛГОТА СИРИЈСКИХ ИЗБЕГЛИЦА Сањају о Немачкој, а живе у ПАКЛУ

ГОЛГОТА СИРИЈСКИХ ИЗБЕГЛИЦА Сањају о Немачкој, а живе у ПАКЛУ

од admin
0 коментар

Јел ово коначно Београд?, зачу се на лошем енглеском језику неколико момената пошто се на перону у Нишу уз препознатљиви шум отворише врата вагона воза који саобраћа на линији Прешево – Суботица.

Чупаве сањиве главе сиријских миграната који су спавали на поду почеше да се придижу и провирују кроз прозоре у глуво доба ноћи. Није им се допало што чују да им до српске престонице предстоји клацкање од још најмање шест часова а до крајње дестинације – Суботице бар још 12 сати. Али, нису негодовали. Предстојећи део пута права је бајка у односу на оно што су преживели на путу до Ниша…

Иако су претходног дана свет обишле драматичне слике борбе око 1.000 миграната за улазак у воз на станици у Ђевђелији у Макдеонији, у којој су севале и песнице и ножеви, у возу у Нишу сасвим други призор – вагон пун уснулих путника које само невиђени умор може тако немарно да размести по свим ћошковима вагона. Најнепријатнији утисак од свих је загушљив и од зноја лепљив ваздух од кога се никуда не може побећи. Међу спавачима на поду, доста је жена и али и деце. Најмлађи, чини се немају ни три године…

-Сви смо из Сирије и сви идемо за Немачку. Тамо се надамо бољем животу јер нам у домовини нема више живота због рата. Немачка је добра за живот – заусти млади Сиријац у белој кошуљи.

При помену Немачке показа низ бисерно белих зуба а затим настави да сународницима објашњава још колико имају да путују до српске престонице. 

Вели да су се у Македонији лоше прошли, док за Србију нема замерки.

-У Србији су добри људи, вели он.

У воз се у Прешеву укрцало 250 миграната, за остале није било места.

-Воз од Ђевђелије кроз Македонију саобраћа само до Табановаца. Ту мигранти излазе из воза и пешице прелазе у Србију. У Прешеву се 250 њих укрцало у воз који свакодневно саобраћа до Суботице. Полиција је прегледала свима папире. Они су се сместили у вагоне и изузетно су тихи и мирни тако да није било никакви драматичних сцена као у Македонији, каже извор „Блица“ који је присуствовао укрцавању миграната у воз.

Они који нису успели да уђу у овај воз, сачекаће неколико сати на наредну композицију из Солуна за Београд. И она је крцата јер из Грчке се њоме у Србију враћају и путници са летовања.

Ко није стигао да уђе, чека га сутрадан нови воз за Суботицу…

-Путујем често возом и свакодневно срећем мигранте на станици. Приметно је да имају новца за пут. Један је новчаницом од 500 евра хтео да плати карту да Београда али га је радник на шалтеру упозорио да је то превише пара и упутио га на мењачницу, каже један Нишлија који је желео да остане анониман.

 

Бранко Јаначковић, БЛИЦ

Можда ти се свиди

Оставите коментар