Почетна » ГОРАН ШОБИЋ СИРАНО – ПЕСНИК, МУЗИЧАР, МЕНАЏЕР (видео интервју)

ГОРАН ШОБИЋ СИРАНО – ПЕСНИК, МУЗИЧАР, МЕНАЏЕР (видео интервју)

од admin
0 коментар
64919015 690175428103993 2488814598912737280 n

 Сан Горана Шобића Сирана је био да има рок бенд. Раковачка гитаријада, средином деведесетих, сала препуна деце која слушају рок музику, преко двадесет такмичарских бендова. На крају такмичарског дела излазе гости Гитаријаде. Београдски „Искон“ је тада, 1997. године, имао свој први наступ. Убрзо мењају име групе у „Зид Мортал“. Име групе представља зид који нас подсећа да је живот ограничен и самим тим и вредан. Објављују први албум 2001. године за издавачку кућу ИТММ и дају му име по претходном називу групе – Искон. Спот синглови са овог албума су били за песме „Мислим на тебе“, „Ја не желим“ и МИМ. Спот за песму МИМ је снимљен у сарадњи са младим редитељем Петром Михајловићем за фестивал кратког филма а у циљу промоције акције Црвеног крста под називом „За живот без оружја“.

Нижу се наступи на првом Беер фест-у, на Спорт фест-у, па хуманитарни концерт на Маракани затим наступ у оквиру Дана борбе против Аидс, ЕXИТ, наступ за рођендан Радија 202 на Тргу Слободе, неколико наступа испред групе Рибља чорба итд. Бора Ђорђевић је Сиранов музички узор, на једном од наступа Рибље чорбе, (на Сајму 1986.) певајући рефрен песме „Јужна Африка 1985“ – Ја ћу да певам – је и пожелео да има бенд и да пише песме.

Председник је асоцијације за очување и унапређење роцк’н’ролл културе “Неки рок“ коју оснива са неколико музичара. Назив удружења, осим недефинисане врсте роцк’н’ролл-а, представља и недефинисан временски рок, тачније живот. Промовисали су рад многих удружење која се залажу за квалитетнији живот. Са удружењем је учествовао у жирију на многим демо фестивалима (Рок мастерс 202, Холидаy 2001, У праву си!, БДФЛ…), промовисао је неколико хуманитарних акција (Играј за живот-Дрога НЕ!, За живот без оружја, БуНТ, Паркови за децу, АСТРА, Јазас, Орца, Тројка из блока) и организовао је неколико концерата који су промовисали домаће ауторске бендове.

64919015 690175428103993 2488814598912737280 n

Псеудоним Сирано, по најлепшој причи о љубави, користи од 2002. године када је почео да уређује и води радио емисију ноћног програма на таласима еколошког радија “Бандини“ под називом “Џитербаг“ која је имала 98 емитовања, на тему љубави, у две године емитовања. Емисија је добила име по стиху из Сиранове песме “Дозивам кишу“ који гласи – Ослобађам се страхова, Џитербаг долазим и ја – где Џитербаг представља сазвежђе у које ће једном отићи, а којем је име дао по коферу за гитару (Гуитарбаг). Кроз емисију је прошло много значајних уметника попут Слађане Милошевић, Боре Ђорђевића, Аце Селтика, Срђана Чолића и др. који су причали о љубави у ситне сате путем телефона. Емисија је остала запамћена по романсираним погледима на актуелности, по читању поезије и по укључивању слушалаца који су активно учествовали у стварању приче о љубави.

Паралелно ствара песме за нови албум који 2005. године објављује издавачка кућа „Оне рецордс“. Назив албума „Свемир и људска глупост“ се осврће на Ајнштајнову теорију да су само свемир и људска глупост безгранични – мада за свемир није баш најсигурнији. Промоција овог албума је била одржана у Етнографском музеју, у присуству многих музичара и других јавних личности. Први спот сингл са овог албума је био за песму „Поведи ме“.

У јеку медијске промоције другог албума и најаве другог спота, за песму „Никад више“, Горан Шобић Сирано доживљава тешку саобраћајну несрећу. Шест месеци са шипкама у нози, девет месеци на штакама, годину и по дана учи да хода. Бенд престаје са радом а Сирано објављује још један спот са овог албума за песму „Блајт“. Период неактивности бенда користи да објави прву књигу, збирку песама под називом „Овде ко уђе не излази жив“ (Фамилет, 2006.) Књига је састављен од песама писаних за бенд.

То време Сирано је искористио да напише и поетски роман под називом „Бергер је крив“. Књига је објављена 2009. године (Неки рок издаваштво) и посвећена је лику Бергера из филма „Коса“. Док тражимо кривца и увек у другом Сирано је Бергера окривио за своје стваралаштво. Књига је промовисана у великој Сали СКЦ-а. На промоцији су учествовали Бора Ђорђевић, Аца Селтик, Wоодоо Попеyе, Драган Новичић, Инспектор Блажа, Мики Перић, Дејан Дрвеница, Предраг Митровић и Катарина Поповић који су читали одабране стихове. Сала је била препуна, медији су испратили овај догађај и књига је нашла своје место на полицама књижара.

Током 2012. године постаје менаџер групе Феуд, коју су основали Ђорђе Радивојевић Рамирез из „Сунсхине“-а и Вук Протић Халуџа из групе „Клиника“. Са албумом „Свињотаур“, имали су завидну медијску покривеност, свирали су на великим фестивалима а њихови спотови за песме „Милион миља“, „Власт“, „Телевизија“ и „Тајкун“ добили су награде за спот године 2012. и 2013. Горан Шобић Сирано је имао главну улогу у споту за песму „Власт“.

Коначно, 2018. године објављује трећи албум групе Зид Мортал под називом „Монопол и ризико“. У току је медијска промоција албума. Спотови за песме „Пет минута сам“ и „Ово је мој град“ су скренули пажњу на бескомпромисни став овог бенда исказан и у њиховом чврстом гитарском звуку и специфичним текстовима Горана Шобића Сирана. На албуму се налази и песма „Јужна Африка 2015“, обрада песме Рибље чорбе написане пре 30 година са чијом нас обрадом Зид Мортал подсећа да је и даље све исто – исто као и Сиранов давнашњи сан.

Тренутно се промовише нови спот за песму „Воља“, у којој је соло гитару одсвирао Видоја Божиновић Џинџер. Песма је посвећена фотографу Кевину Картеру, добитнику Пулицерове награде за фотографију малог детета из Судана које лежи на земљи на путу ка кампу у Африци а поред њега седи лешинар. Неколико месеци након добијања награде Кевин је подигао руку на себе. Спот је посвећен младима који морају бирати свој пут, трудити се да разликују добро од зла, желети и остварити много јер њихов живот је питање њихове воље. Очекују се и наступи бенда „Зид Мортал“, рад на четвртом албуму као и објављивање треће књиге песама под називом „Шамарчина“ јер шамар може да има и васпитно и освешћујуће дејство.

 

За Жиг Инфо:
Иван Бајовић

Можда ти се свиди

Оставите коментар