Почетна ДруштвоИнтервју-репортажа Предложено да се постави спомен плоча хероју из Гроцке који је оборио два НАТО авиона

Предложено да се постави спомен плоча хероју из Гроцке који је оборио два НАТО авиона

од admin
0 коментар

Детаљније у видео прилогу:

 

Oдломак из књиге  „Други Косовски бој“, Милована Дрецуна, страна бр.188.
 
– Кад Рајан руши авионе –
 
„Те ноћи на брду изнад Грачанице момци нису успели да погоде ниједан авион, али други наши јунаци одбране неба јесу.
Један од њих је и десетар Рајан Илић из Смедерева, који је на одслужење војног рока отишао септембра 1998. године у Лесковац.Ту је завршио обуку за пуниоца противавионског топа 30/2 мм и добио ВЕС стрелца против-авионца. Прекомандован је у Призрен. Добровољно се јавио за нишанџију на ПАТ-30/2мм. Маја 1999 године. прешао је у ракеташе као стрелац на ракети „шило“,са којим је био на положајима у околини Драгаша,где су,због близине Албаније,често летели авиони агресора.
Са тих положаја је Рајан лансирао пет ракета. Првом је,11. маја око 11 часова,гађао ловца. Десетар је пратио лет ракете која је ишла право на авион. Већ се радовао поготку. Ракета је била близу али авион тада прави маневар и ракета га промашује. Рајан је био разочаран али не и обесхрабрен. Мада ракета оставља видљив траг на основу кога би пилот могао да гађа место одакле је лансирана, авион је, иако га је ракета промашила, одмах одлетео у Албанију. Иначе, стрелац „шила“ много ризикује када лансира ракету због трага који она оставља.
Десетар је чекао следећу прилику. Већ сутрадан,12. маја,око 9 часова и 45 минута уочио је А-10.“Убице“ тенкова увек лете у пару штитећи један другог.Рајан не размишља о ризику.Ставља „шило“ на раме и прати авион. Има захват. Лансира, ракета полеће.Лети према авиону,све је ближа, веома је близу. Погодак. Пилот усмерава погођени авион према Албанији где пада. Рајан је другом ракетом оборио авион. Неописива радост за њега и његове другове.Тај авион неће више сејати смрт по Србији.
Запаљени А-10 видели су мештани Драгаша и мештани села Крстац као и наша војска на истоименој караули. Пет дана касније десетар је лансирао и трећу ракету, овог пута на беспилотну летелицу која је снимала положаје наших јединица и тражила мете за борбене авионе. Ракету је одвукао облак.
Четврту ракету десетар је лансирао 30.маја у 19 часова и 10 минута. На небу је било десетак авиона.Циљао је А-10.Није међутим видео где је ракета завршила. Могуће је да је кренула за другим авионом. Пету ракету Рајан је лансирао сутрадан у 17 часова и 10 минута. Видео је Ф-16,направио захват и опалио. Недуго затим чуо је детонацију у ваздуху. Очевици су видели мањи облак црног дима. Одмах затим у ваздушни простор око Драгаша долетело је десетак авиона који су ракетирали положаје у близини места одакле је десетар гађао.То је била уобичајена реакција НАТО-а када би им наши момци погодили авион. Потврђено је и виђено да је погођени Ф-16 одлетео у правцу Брезовице и срушио се у Македонију. Подаци о дејству десетара Рајана поклапају се са временом када је виђен погођени Ф-16,правац одакле је долазио и ракета којом је погођен.
 
За Жиг инфо:
Жељко Маторчевић

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар