Почетна » ПОЧЕЛЕ СУ 51. ГРОЧАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ

ПОЧЕЛЕ СУ 51. ГРОЧАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ

од admin
0 коментар

Свечано су отворене 51. Грочанске свечаности дуче у Грочанској чаршији већ традиционалним етно-базаром, изложбом воћа и сајмом механизације, уз саветовање пољопривредника у великој сали Скупштине општине Гроцка.


Овогодишњи етно-базар чине изложбени и продајни део, а као и увек посвећен је чувању старих заната и ручних радова. Удружења жена из 15 насеља општине Гроцка, као добро домаћини, угостили су и ствараоце из других београдских општина, Панчева и других места, те су овом приликом чланице Удружења жена Гроцке и Заклопаче Ђурђевка Милићевић Ђева и Милица Ђурђевић спремиле посни пасуљ и кромпир салату са туњевином, док ће сутра, другог дана етно-базара, чланице из других удружења спремити гулаш и слатки купус са пилетином.

Мирис добре хране ширио се заштићеном културно-историјском целином Грочанске чаршије и док су кораци одзвањали калдрмом деловало је као да векови пролазе и тканице на тезгама, уз народну ношњу, опанке, фруле и ручно везене столњаке, хеклане и плетене огртаче, завесе и грнчарију поред старих кућа оживеле су приче наших старих како је то некада било.

Поглед су привлачиле тезге са домаћим медом из Хомоља, као и Зоре Јевтић из Болеча, која припрема и мед са орасима и домаћи џем, док су у близини саксије негованог разноврсног цвећа Удружења „Етно-цвет“ из Старчева и маштовити аранжмани Светлане Урошевић, а недалеко и кактуси „Кокедама М“ из Брестовика. Ту су и жардињере, корпе и саксије Данијеле Сталетовић и уникатни грнчарски радови Цице из „Цициног глиненог царства“ са разноврсним и јединственим саксијама, а и свећњацима за романтичне вечери.

Ручно рађеног накита Удружења жена Палилула и „Азарис“ („Azary’S Handmade Jewelry“) Александре Живојиновић, као и хекланих и плетених огртача, капа и торби, дечијих ципелица и других одевних предмета, које су израдиле Гордана Мамић, Гордана Стојковић и Мирјана Бркљача, те завеса и јастука „Арт сан нам“ Ружице и Столета Маринковића било је за свачији укус, док су дивни радови „Жица приче“ Бојане Бодироге, сувенири са мотивима Гроцке Дијане Делкић Дедак и осликане минијатуре на различитим површинама са мотивима животиња и светаца Бојане Вујасиновић употпунили етно-базар и као успомене на овогодишње 51. Грочанске свечаности, које трају до 2. августа, заузеће кутак на нечијем фрижидеру, полици или у витрини.

 

Снежана Недић

Можда ти се свиди

Оставите коментар