Почетна » Напустио градски живот и посветио се животу на селу и очувању традиције

Напустио градски живот и посветио се животу на селу и очувању традиције

од admin
0 коментар

ТРСТЕНИК – Ненад Стојановић из Мале Дренове надомак општине Трстеник је један од најмлађих виноградара који је подигао неколико нових засада у свом винограду. Он има само 21 годину и врло је решен да се озбиљно посвети виноградарству.
Ненад је трећа генерација своје породице која узгаја винову лозу, што је уједно и традиција овог краја Србије, па нас нечуди што је Ненад пошао баш тим стопама.

-Ја виноград радим из душе. Бавим се овим послом јер раде и мој отац и деда. За виноград су заиста потребни велика љубав и воља, али мора и да се исплати на крају.Левачки виногради су познати по великим површинама под виноградима, и моја породица је одувек имала нешто парцеле под лозом, углавном за своје потребе. Оно чега се сећам и што ми је посебно драго јесте да ме је деда Бора свакодневно водио по овим нашим брежуљцима под виноградима, обилазили смо их по читав дан – прича нам наш млади виноградар и домаћин Ненад.

Млади виноградар за пример

Ненад данас под лозом има неких педесетак ари и својски се труди да му виногради буду лепо урађени како наш млади домаћин каже „под конац“. Од сортимента ту је само стара сорта прокупца, коју је успео да сачува.

-Ова 2020. година је била добра, а род је био изузетан. Код нас виногради нису у некој експанзији и има јако пуно напуштених винограда. Догодине ћу резидбом да решим како би чокот био што бољи и донео оптималну количину. Могу рећи да смо ове године имали грожђе врхунског квалитета и јако смо задовољни. Такође планирам да засадим још неколико сорти грожђа, па ћу то учинити ове године – каже нам Ненад.

Данас Ненад завршава Високу техничку машинску школу струковних студија у Трстенику, студент је треће године, али истовремено брине и о породичном винограду.

Ненад је заиста вредан момак, који је решен да настави породичну традицију Стојановића, и традицију овог краја Србије. Он воли село, воли виноградарство и у разговору је рекао да ће дати свој максимум како би остварио свој сан, а то је подизање породичне винарије у Малој Дренови како би свој труд преточио у флаше на којима ће са великим поносом да стави печат своје породице Стојановић.
Некада се сматрало да кућа у Малој Дренови која нема виноград, није на гласу, уместо вина пио се комињак који је мешавина вина, воде и шећера. Виноградарство у овом крају никада није утихнуло. Сматрало се, напомиње он да онај ко није имао виноград није могао себе да сматра угледним Дреновчанином. Земља је посебна и поднебље какво одговара виноградима.

-Причали су ми да се комињак пио сваког дана, али се вино чувало само за славе. Виногради су заштитни знак левачког краја. Вински туризам би овде био одличан. Наша земља је посебна и идеална за сорту прокупац и сорте које планирам да засадим, а јак параметар за врхунска вина у тој бранши је поднебље са неких 180 – 210 сунчевих дана, какав је Левачки крај. Ја посебан акценат стављам на здраву производњу, што значи да нема прскања винограда. Наравно свака сорта захтева различито прскање и обрезивање.Тајнама виноградарства ме је највише научио мој деда Борислав. Желео бих да остварим свој сан, а то је да останем на селу и бавим се виноградарством – завршава Ненад.

 

За Жиг инфо:
Стефан Унић

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар