Почетна ДруштвоИнтервју-репортажа НИШТА О ЊИМА БЕЗ ЊИХ Избегли, расељени и досељени послали јасну поруку

НИШТА О ЊИМА БЕЗ ЊИХ Избегли, расељени и досељени послали јасну поруку

од admin
0 коментар

Удружење ИРДЛ “ЗАВИЧАЈ“ организиовао је  округли сто у Управи за дијаспору и сарадњу са Србима у дијаспори, 15 јуна 2016. године.

Поред „Завичаја2, организатори су били и завичајно удружење Банијаца и Егзодус 90.

Тема округлог стола била је „Спречимо дискриминацију избеглих и расељених применом позитивних прописа Ребгулике Србије и Е.У“.

Организатори су покушали да укажу на елементарно кршење права избеглих и расељених лица. Имовинска и стечена права, добијене а неисплаћене пензије, борачка питања и питање ратних ветерана су само део избегличких проблема који већ више од 20. година нису решени на адекватан начин. Како кажу учесници, Хрватска је донела низ дискриминаторских закона и зато од Србије очекују веће ангажовање.

Усвојени  закључци су ти, да ће удружења избеглих и расељених послати допис председништву Републике Србије, као и Влади са јасном поруком о хитном решавању избегличких проблема. Окупљени су истакли да је досадашња сарадња са представницима државних органа била на изузетно слабом нивоу. У усвајaњу доста Закона, који су се тицали расељених и избеглих удружења нису учествовали, иако су их државни органи требали позвати.

Приликом дискусија, пале су оштре речу на рачун државних власти матице Србије и одлучило се да се крене одлучно у реализацију решавања свих проблема избеглих и расељених.

Ништа о нама без нас, били су јасни учесници али њихов закључак није имао ко да чује. Представници Владе Србије на округлом столу били су само првих сат времена. А онда су, како су навели, због обавеза морали да оду. Дискусију и поруку избеглих и расељених лица нису чули.

Овим округлим столом обележен је и светски дан избеглица.

 

За Жиг Инфо:

Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар