Почетна » О ОВОЈ СВАДБИ ПРИЧА ЦЕО СВЕТ, А НИКО НЕ ЗНА КАКО ЈЕ БИЛО НА ЊОЈ: Ево како су се заиста ВЕНЧАЛИ Јосип Броз Тито и Јованка! (ФОТО)

О ОВОЈ СВАДБИ ПРИЧА ЦЕО СВЕТ, А НИКО НЕ ЗНА КАКО ЈЕ БИЛО НА ЊОЈ: Ево како су се заиста ВЕНЧАЛИ Јосип Броз Тито и Јованка! (ФОТО)

од admin
0 коментар

Вест о Титовом венчању са Јованком примљена је у свету као прворазредна сензација. Готово да није било листа у Европи или Америци, који на ударној страни није овом догађају посветио велику пажњу.

О животу Јосипа Броза Тита зна се пуно, али никада довољно, због тога што је маршал имао два живота: јавни и тајни. Највише интригира његова приватност, о којој се и дан данас пише, а да је умео да сакрије најважније моменте из свог живота, указује и тајно венчање са Јованком Броз.

Могу се избројати на прсте они који су знали да је тог 15. априла 1952. године склопљен брак између Тита и Јованке, недалеко од Илока. Према речима мештана Илока, венчање је било тајно и одржано је у Титовој вили на Пајзошу (Дунавка) која се налази између Шаренграда, Бапске и Илока. Ево како је Ројтерс извештавао тих дана.

Тито је био обучен у белу униформу са златним ознакама чина. Његова супруга, лепа препланула бринета, имала је на себи хаљину од бордо сатена. С обзиром да је тада први пут изашла пред странце, госпођа Броз носила је о врату златну огрлицу, док је на хаљини имала брош са дијамантима.

Вила на Пајзошу, у којој су маршал и млада партизанка рекли “да”, заправо је била војна економија, а пре тога и земљиште грофа Елтза. Реч је о имању од стотинак хектара, на којем се налазе виногради, шуме и неколико ловачких кућа, разни објекти, вила, винотека и ловиште. Тамо је био саграђен и хелиодром, па је Тито често знао тамо да наврати и хеликоптером. Илочани кажу да је обожавао да лови у том ловишту које је било ограђено, а да је за те потребе дивљач натеривана.

– Знали смо да је тамо било то венчање, али га се не сећамо. Ипак смо ми тамо почели касније да радимо. Радили смо свој посао и нисмо никад никога ништа питали о њему. Знам само да нигде у кући нису биле постављене било какве фотографије које би подсећале на то венчање – рекла је Розалија Џалто, која је у Дунавки са супругом Мијом била домар.

Титова вила била је под јаким обезбеђењем када год би је председник Југославије посећивао, а Џалто каже да је у подруму била просторија са више од 2.000 боца вина. Она прича да су се супружници веома добро опходили према њима, али да нису имали прилике за разговор.

Занимљиво је да су страни новинари за свадбу века сазнали из позивнице за пријем високог госта из Британије у Београд.

Вест о Титовом венчању са Јованком примљена је у свету као прворазредна сензација. Готово да није било листа у Европи или Америци, који на ударној страни није овом догађају посветио велику пажњу.

Агенција Ројтерс овако је описала прво заједничко појављивање Тита и Јованке:

Београд, 19. септембар 1952. – На пријему који је приређен у част британског министра иностраних послова Идна у Белом двору маршал Тито био је обучен у белу униформу са златним ознакама чина. Његова супруга, лепа препланула бринета, имала је на себи хаљину од бордо сатена. Маршал и супруга примили су госте у предворју Двора, бившој резиденцији принца Павла. Излазећи први пут пред странце, госпођа Броз носила је о врату златну огрлицу, док је на хаљини имала брош са дијамантима. Црне косе окруживале су њен лик и биле зачешљане у виду пунђе.

Дан раније, (18. септембар 1952.), Ројтерс је из Београда емитовао следећи извештај:
– Југословенска дирекција за информације ставила је данас на располагање прве слике госпође Јованке Броз, супруге маршала Тита. Као што се види на снимцима, то је црномањаста жена, лепа и добро грађена. На једној фотографији види се како шета крај језера са маршалом Титом и његовим деветогодишњим сином од бивше жене, Александром. Госпођа Броз је приближно истог раста као и маршал који је висок непуних пет стопа и шест палаца.

(Телеграф.рс / Извор: Вецерњи.хр)

Можда ти се свиди

Оставите коментар

5 × 5 =