Почетна » Парастос у Калуђерици: Српске жртве нису важне ГО Гроцка

Парастос у Калуђерици: Српске жртве нису важне ГО Гроцка

од admin
0 коментар

Помен је организован  поводом једног од најтежих злочина над Србима на подручју општине Сисак у рату деведесетих који се десио 23. 08. 1991,  када су хрватске јединице у раним јутарњим часовима у транспортерима са ознакама „ЈНА“ протутњале кроз седам цапрашких српских села и насумице пуцајући на локално становништво убиле 20 цивила, а више десетина ранили. У свет је отишла вест да су то учиниле јединице ЈНА.

У њиховом крвавом походу зауставили су их мештани Брђана, који су се, чувши пуцњаву кроз друга села, на брзину организовали и поставили успешну заседу.

Најмлађа међу убијенима Жељка Боиновић /23/, по занимању текстилна радница, устрељена је кроз прозор у кући свог деда Милоша Вранешевића у Tрњанима.

Сви убијени, осим Жељке, били су ожењени и иза њих је остало 32. деце, 18 синова и 14 кћери.

Зоран Вранешевић /26/ убијен је накнадно, када је из Београда, где је радио као полицајац, пошао оцу на сахрану.

Четворица припадника резервног састава хрватске полиције зауставили су Вранешевића на пункту у Одри, а затим усмртили са три метка и оставили на обали Саве код Старог моста, где је пронађен након пет дана.

После овог догађаја Срби из цапрашких српских села више нису одлазили на посао у Сисак, већ су организовали одбрану својих села и кућа, а убрзо затим формирали и општину коју су назвали Цапраг, по подручју на којем се налазе поменута села, са седиштем у Градуси, која је била у саставу Републике Српске Крајине.

До сада нико није кривично одговарао за злочин у цапрашким селима Блињски Кут, Кињачка, Брђане, Чакале, Блињска Греда, Бестрма и Tрњани.

Како је речено од организатора, кривичну пријаву коју су поднеле породице убијених против четворице припадника хрватског Збора народне гарде због кривичног дела ратног злочина над цивилима, Жупанијско државно тужилаштво у Сиску одбацило је у септембру 2006. године. Суд је одбацио пријаву уз образложење “да су њихови рођаци убијени у оружаном сукобу између паравојних група такозване САО Крајине и Хрватске војске или су колатерална штета тог оружаног сукоба”.

Тужбе за накнаду штете породица убијених хрватски судови су одбили због застаре и недостатка доказа о учествовању припадника Хрватске војске у том догађају, с тим што је пресуђено да породице држави морају да надокнаде парничне трошкове који се крећу и до више хиљада евра.

Неки од тих поступака доспели су и пред Европски суд за људска права у Стразбуру, али их је суд одбацио због протека рока од шест месеци између “последње истражне радње или њихова сазнања о неефикасности истраге на националном нивоу” и подношења захтева том суду.

Данас су парастосу и полагању венаца,  присуствовале и делегације општине Звездара и многа сродна и пријатељска удружења као и чланови породица погинулих, међутим иако уредно позвани, од представника ГО Гроцка се нико није појавио.

 

У порти Храма пре почетка служења, виђен је бивши заменик председника ГО Гроцка Раде Иветић, али, чим су се камере укључиле, Иветић је напустио службу.

Ненад Абрамовић из удружења завичај каже да је поступање ГО Гроцка срамотно.

-Ово никада није виђено у Гроцкој. Уредно су позвани а нико се није појавио. Срамота је како се понаша актуелна власт у Гроцкој. С друге стране Звездарцима су српске жртве важне, с обзиром да је венце положио и председник ГО Звездара, Владан Јеремић , каже за Жиг инфо Ненад Абрамовић, председник удружења „Завичај“.

 

 

ЕЖИ

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар