Почетна ДруштвоИнтервју-репортажа Патријарх Порфирије у манастиру Рајиновац: Наша вера је живи однос са Васкрслим Господом

Патријарх Порфирије у манастиру Рајиновац: Наша вера је живи однос са Васкрслим Господом

Порфирије је началствовао на светој архијерејској Литургији

од Жељко Маторчевић
0 коментар

На Васкршњи уторак 26. априла 2022. године, Његова светост Патријарх српски Порфирије је началствовао на светој архијерејској Литургији у манастиру Рајиновац. Патријарху Порфирију саслуживало је свештенство, свештеномонаштво и ђаконство, као и верни народ.

Патријарх Порфирије се сабранима обратио беседом у којој је рекао да се радујемо што је Господ дошавши међу нас и у име наше и из љубави према нама, сваког нашег непријатеља учинио беспомоћним, а пре свега победио је нечастивог, грех и смрт, највећег нашег непријатеља, победио је тако што је узео на себе људску природу, претрпео страдање и смрт и на крају умревши на крсту, ту исту смрт је победио својим Васкрсењем.

Зато наша вера није систем одређених учења и правила него је наша вера, наводи Патријарх српски, живи однос са Васкрслим Господом, однос који по Његовој благодати нама даје могућност да ми будемо на Њим и будемо учесници свега онога што јесте Његов живот, па тако и победе над смрћу, истакао је Порфирије.

Порфирије је рекао да у јеванђељима сам догађај Васкрсења није описан, али оно што јесу резултати и последица тог догађаја итекако је описано.

-Данас имамо једну причу коју смо чули из Јеванђеља по Јовану где Христови ученици иду на пут за Емаус, и ни апостоли сами нису могли да претпоставе на који начин је Он Месија, каже Патријарх Порфирије и додаје да нису разумевали да је дошао на свет да спасе све људе, не да би владао међу људима споља као један од земаљских владара него је дошао да учини немоћним све оно што чини у ропству људе суштински, јер ми можемо имати владаре на свету и бити њихови поданици, али опет ћемо сви на крају отићи са овог света и ако нема Христа који је победио смрт остали бисмо у чељустима смрти кроз сву вечност, наставио је са беседом Порфирије.

Патријарх Порфирије закључио је да се причешћујући се телом и крвљу Христовом исповеда Христ и препознаје се као Спаситељ.те се постаје део Његовог тела као чланови цркве која јесте његово тело, а он јој је глава.

Наравно да има безброј добрих људи који су изван цркве, наводи Патријарх, понекад у своме животу и бољих од нас, али уколико су изван домашаја цркве и не учествују у светој евхаристији остају веома удаљени од Христа, тј. Христос је увек међу свима и сваком човеку кад је искрен трепери срце од љубави Христове.

-Међутим, ми не учествујући у животу цркве трудећи се да дотакнемо истину, пуноћу и правду остајемо веома далеко од свега тога јер нисмо нераскидиво сједињени са Христом, а то можемо остварити искључиво само у цркви Христовој, завршио је Порфирије.

Детаљније у видео прилогу:


ЕЖИ

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар