Почетна » Радници Еко Гроцке добили батине и тврде да руководство жели све да заташка

Радници Еко Гроцке добили батине и тврде да руководство жели све да заташка

од admin
0 коментар
mladens

Наиме, тог дана у делу старе Винче возач Младен С., као и радници на утовару Топлица Ј. и Мухамед Р. радили су свој редован посао изношења смећа на том потезу. Испред једне породичне куће у том делу Винче налазило се, поред канте, и десетак џакова са смећем. Како кажу радници из предузећа Еко Гроцка, тачније директора Милоша Бугарчића,  добили су раније наредбу да у таквим ситуацијама покупе до максимално два-три џака, а да за осталу количину , ако има простора у рециклажи камиона, накнадно убаце у камион. Тако су  радили и овог пута.

 На тој адреси у Винчи, где се налазило десетак џакова са смећем, радници су однели само пар. Сели су у камион и кренули даље задатом рутом. Приликом поласка, из домаћинства испред којег се налазила та количина џакова изашло је пар људи и радници су им показали да ће приликом повратка преузети остало.

-Када смо се враћали поново у ту улицу, приметили смо да су они џакови које смо оставили испред тог домаћинства сада пребачени преко пута код комшије. С обзиром да је било места у камиону за одлагање отпада, убацили смо све те џакове, иако нам је било мало смешно што су их пребацили. Наставили смо даље у тој улици да купимо смеће. Стигли смо до комшије који је удаљен неких 50 метара од тог спорног домаћинства. У том моменту више људи излази из оног домаћинства, где смо накнадно покупили џакове. Чујем колегу како виче, људи све је у реду, све смо покупили. Без обзира што је колега узвикао да је све у реду,  дотрчали су до њих и вичећи кажу да ће им сада јебати мајку циганску. У том моменту када су почели да ударају колеге на утовару, било је троје људи. Ја сам изашао из камиона и почео да вичем да престану. У том моменту излази још више људи. Било је ту и жена и мушкараца. Наставили су да туку колеге. Ја сам им рекао у том моменту да ћу позвати полицију. Узимам телефон и зовем пословођу и саопштавам му да смо нападнути, да  позове полицију, а да нашу локацију пронађе преко ГПС-а. У том моменту сви крећу ка нама са разноразним псовкама. Највише је било вређања на националној основи. Спомињали су и псовали и Вучића. Ја сам упоредо звао полицију „Авала“ јер сам већ био уплашен и за себе и за колеге. Док сам тако разговарао са полицијом, један од тих људи почиње да ме хвата за усницу. Кренуо је да ме удари и на срећу сам избегао јачи ударац. Полиција је дошла после неких 20 -ак минута из Авале и из Калуђерице. Непосредно минут два пре тога, као да су знали, сви људи су се одједном повукли да није било готово нигде никог.

mladens

Младен. С, возач камиона

У целој тој збрци звао сам и директора Милоша Бугарчића којем наговештавам да смо нападнути и да ће нас линчовати. Директор Бугарчић ми каже да позовем целу другу смену, да се скупимо и да им ј… кеву. Нисам могао да верујем шта ми прича. Позвао сам њега, онда да дође, с обзиром да и он ради, међутим он каже да не може јер није ту, прича усплахирено за Жиг Инфо Младен С. Возач камиона који је нападнут.

Поред Младена је његов колега Топлица Ј. Који потврђује његову причу и показује своје повреде. Како нам је још рекао, плаши се за трећег колегу Мухамеда који уопште није добро након тог напада. И Младен и Топлица кажу да је Мухамед поново у болници након повреда које је добио и да страхују  за њега.

Обојица радника кажу да из свог предузећа нису добили никакву подршку, као и да не знају да ли  је предузеће предузело неке мере како би заштитило своје раднике од оваквих инцидената. Кажу и да је Мухамед најгоре прошао и да им је јако бича чудна процедура како су лекари свима њима констатовали лаке телесне повреде.

-Кад год је неки доктор требао да констатује последице, инспектор из Гроцке који је вршио увиђај је стално понављао „докторе лакше повреде су у питању“, каже Топлица.

– Од када смо на боловању, директори нас ни у једном тренутку нису позвали да питају како смо. Фирма има свој сајт, Фејсбук страницу и нигде није објавила овај напад. Понудилу су нам правну помоћ али оног тренутка ако дође до суђења, каже Младен С.

Из фирме Еко Гроцка, како кажу радници, имају притиске због боловања и инсистира се да се они што пре врате на посао.

-Директор Милош Бугарчић ме је позвао и саопштио да он не толерише да неко остане толико на боловању. Тим речима дословце и додао да је њему потребно да му терен буде чист. Није ме директно питао зашто не закључујемо боловање или зашто нисмо на послу. Ја сам њему  одговорио да, када ми доктор каже да могу да радим, тада ћу и дођи на посао. На те моје речи он је само рекао да га то не интересује , јер ја терам своју неку причу те ће и он почети да тера неку своју причу, прича возач Младен.С.

-Ја сам био у фирми да узмем листу повреда и пословођа ме је упитао како се осећам и да ли могу да кренем са послом. Ја сам му одговорио да хоћу да радим,а ли исто кад ми доктор то дозволи. Малтене је тражио до мене да прекинем боловање, каже Топлица Ј.

toplica

Топлица Ј. ,радник Еко Гроцке након прегледа

Како кажу радници, мисле да је неко на Мухамеда  извшрио притисак јер су у једном разговору са њим добили од њега речи да све батале и да пусте цео случај јер су ти ко су их напали изузетно јаки. Накнадно су се, наводе радници, и они распитали и сазнали да су нападнути од стране рођака садашњег председника СГО Гроцка, Стефана Дилберовића. Записник, како кажу, од спорног догађаја још нису добили али су чули да постоји могућност и да против њих буде покренута прекршајна пријава.

ЕКО ГРОЦКА: Не вршимо притисак

Из предузећа Еко Гроцка потврђују да је дошло до напада на њихове раднике, али да они не врше никакав притисак на њих.

-Тачно је да је дана 23.08.2019.године, око 16.20 часова, дошло до конфликтне ситуације испровоциране од стране једног домаћинства у Винчи и наших запослених, а која је била предмет полицијског увиђаја и чији су службеници предузели све потребне законске мере. Нетачни су наводи да запослени у предузећу “Еко Гроцка” д.о.о. Гроцка, а који су били учесници у поменутој ситуацији, добијају било какве претње од стране руководства предузећа.

Предузеће “Еко Гроцка” д.о.о. Гроцка, односно представници предузећа су истог дана, када је дошло до спорне ситуације, односно 23.08.2019.године у вечерњим сатима, предузели све потребне активности и мере, како би се овај инцидент правно процесуирао.

Запослени предузећа “Еко Гроцка” д.о.о. Гроцка имају колективне полисе осигурања за случајеве предвиђене Законом о заштити здравља и безбедности на раду. Сматрамо да поводом овог инцидента не треба давати било каква саопштења и правити медијски спектакл, обзиром да у Републици Србији постоје надлежни органи који процесуирају овакве случајеве. Као и до сада, тако и у будућем периоду, “Еко Гроцка” д.о.о. Гроцка ће бити уз своје запослене и штитити њихове интересе и права, искључиво користећи законске механизме у ту сврху, кажу за Жиг Инфо директорка Еко Гроцке, Марија Миловановић (Еко Гроцка има два директора, поред Миловановићке ту је и Милош Бугарчић).

Из ПС. Гроцка потврђују такође да је дошло до инцидента у Винчи, али наводе и да су мештани који су напали раднике Еко Гроцке тврдили са су им ови претходно опсовали мајку а како је у том тренутку управо био помен  годишњице њихове мајке, изреволтирани с тим дошло је до инцидента.

 

За Жиг Инфо:
Милан Јовановић, Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар