Почетна ДруштвоИнтервју-репортажа СОМ ЈЕ УХВАЋЕН Пети по реду лов бућком на „брку“ у Гроцкој на Дунаву

СОМ ЈЕ УХВАЋЕН Пети по реду лов бућком на „брку“ у Гроцкој на Дунаву

од admin
0 коментар

Летњи дан у алаској марини старе вароши на Дунаву у недељу, 24. јула одвијао се у знаку спортског риболова, где је Наутички клуб „Дунавац” из Гроцке, један од оснивача Српског савеза бућкароша и учесник многих риболовних такмичења широм региона, предвођен својим прослављеним председником Предрагом Јанковићем Змајем организовао пету по реду манифестацију „Лов сома на бућку“, уз подршку локалне самоуправе и бројних спонзора и пријатеља клуба.

У такмичењу традиционалном аласком методом бућком на сома учествовале су ове године чак 53 екипе са укупно 106 такмичара из читаве Србије као и суседне Мађарске, и то на дунавском потезу од 1127 до 1138 км тока ове међународне реке.
Такмичари су дошли из Смедерева, Земуна, Сегедина, Крчедина, Футога, Смедеревске Паланке, Кањиже… Најмлађи бућкарош Василије Вељић има свега 11 година и дошао је са оцем из Бачке Паланке.

Учесници су испловили из грочанске марине у 7 сати изјутра и око 13 часова се вратили са уловом, након чега је уследило мерење рибе и рангирање такмичара.

Екипе су бројале 2 такмичара по чамцу, а уловљена риба је, у духу спортског риболова, након мерења пуштана назад у реку. Данашња жега учинила је да након вишесатне борбе са реком 106 учесника изнесе на обалу девет риба укупне тежине 42.575 кг, а Земунци су од свих имали највише аласке среће.

Треће место освојили су Милош Матовић и Слободан Селенић из Смедерева, са уловом сома тежине 4.980 кг. Друго место освојила је екипа из Земуна – Петар Срок и Бошко Кустундић стигли су на обалу са уловом од укупно 10.635 кг. Првопласирани такмичари су такође из Земуна, и то већ осведочени победници ранијих грочанских бућки, Ненад Драшковић и Игор Учајев, са капиталним примерком од 14.225 кг и укупним уловом од завидних 17.580 кг.

Првопласираним екипама су пехаре и награде у виду вредног риболовног прибора, поред председника грочанских наутичара Предрага Јанковића Змаја, уручили руководиоци ове београдске општине, и то лично председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић, као и председник Скупштине општине Стефан Диберовић. Награде најуспешнијим такмичарима омогућили су спонзори „Нова Шумадија“ и „Кичен Солушн“ из Гроцке, као и „Обим“ из Нових Бановаца.
Али, ту данашњим изненађењима и наградама није био крај.


За све учеснике такмичења организована је традиционална наградна лутрија са бројним лепим наградама, која је ове године срећном добитнику Дејану Бркићу из Гроцке донела на дар чамац „биг фут” спонзора Владимира Пришића из Футога, док су спонзори „Макс Спорт“ из Гроцке и пријатељи домаћина широм Србије обезбедили остале награде као што су весла, мреже, шешири, чизме, прслуци, пловци, удице…

Домаћини су крај саме реке, у хладу топола и шатора, приредили дружење за неколико стотина учесника, посетилаца и гостију уз прави „спортски“ ручак у виду већ пословично укусног ловачког гулаша, зачинивши сусрет великом рођенданском тортом у облику речног „брке“ коме је манифестација посвећена.

 

Зорица Атић

фото: Владан Живанчевић, Соња Ђорђевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар