Почетна ДруштвоИнтервју-репортажа ЗЛАТНИ КОТЛИЋ ДУНАВА На Дунавском кеју у Гроцкој одржано такмичење, а они су однели победу (ФОТО)

ЗЛАТНИ КОТЛИЋ ДУНАВА На Дунавском кеју у Гроцкој одржано такмичење, а они су однели победу (ФОТО)

од admin
0 коментар

Последњег дана 49. „Грочанских свечаности“ на Дунавском кеју у Гроцкој одржан је најдуговечнији програм у оквиру ове манифестације, чувени „Златни котлић Дунава“, који прати и традиционални Илиндански вашар у Гроцкој.

Организатор ове вишедеценијске кулинарске манифестације је општина Гроцка у сарадњи са Организацијом риболоваца „Грочица“ из Гроцке.

И ове године се рeка посетилаца читаво поподне сливала дуж шаренила тезги, рингишпила и луна парка ка кеју и мирисним котлићима. Учесника у надметању за најбољу рибљу чорбу било је из свих крајева Србије, док је једна екипа била из суседне Хрватске. Два пљуска су ставила на озбиљно искушење ватру котлића и сналажљивост такмичара, али нису омела ни кување чорбе, нити вечерашње догађаје и упорност публике.
Трочлани кулинарски жири сачињен од зналаца, предвођених председницом комисије Јеленом Јаношевић из Београда, имао је „пуне кашике посла“ и тежак задатак, јер је укупно тридесет и три учесника предало чорбу за такмичарски део вечери. Бодовао се изглед, укус и мирис чорбе, а како је комисија навела, најслабије се котирају масне чорбе, прељуте или прекиселе, као и оне чија густина није уједначена.

Програм затварања „Свечаности“ је водио популарни Жика Николић, а уз звуке оркестра и наступ естрадних звезда међу којима је највећу пажњу привукао „краљ“ народне музике Шабан Шаулић, веселило се више хиљада посетилаца.
За то време је комисија дегустирала и бодовала чорбе. „Златни котлић Дунава“ и титулу мајстора рибље чорбе ове године је освојио Александар Милосављевић из Гроцке са тимом „Аласка колиба“, друго место је освојио Будислав Нешић из општине Ердут у Хрватској, а треће место је припало Зорану Ђорђевићу из Бегаљице.

 

Зорица Атић

Можда ти се свиди

Оставите коментар