Почетна » Исплате на рачун нису обавезне: Плата „на руке“ изашла је из моде, али не и из закона!

Исплате на рачун нису обавезне: Плата „на руке“ изашла је из моде, али не и из закона!

од admin
0 коментар

Пензионери и запослени се све више опредељују да своју плате примају у ковертама радије него преко банака, и на тај начин избегну банкарске трошкове који на годишњем нивоу износе најмање 1.200 динара

Држава већ месецима инсистира да пензионери почну па примају исплате преко текућих рачуна, иако ниједан пропис не обавезује на то.

Чак се и запослени све више опредељују да своју плате примају у ковертама радије него преко банака, и на тај начин избегну банкарске трошкове који на годишњем нивоу износе најмање 1.200 динара.

Готовинске исплате и даље примењују само они послодавци који не плаћају порез и допринос на пун износ плате. Легална, прописно опорезована, плата „на руке“ изашла је из моде, али не и из закона.

– Законом о раду није прописан начин исплате зараде, односно није прописано да се зарада мора уплатити на текући рачун запосленог – речено је у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

У Народној банци Србије потврђују да ниједан закон не прописује да су грађани за пријем плата и пензија у обавези да имају отворене текуће рачуне, нити да послодавци или држава смеју у томе да их условљавају.

Међутим, на томе се инсистира зато што је из угла послодавца једноставније да радницима исплате врше преко текућих рачуна, објашњава Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца.

– У супротном, тај износ би дизали из банке и тиме ризиковали да их неко и опљачка. Трансфером преко банака заобилазе ову процедуру, а и већини радника то више одговара – каже Атанацковић.

Еспресо.рс / Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар