Почетна » Исповести лекара из “Лазе”: Пацијенти су нам гладни и смрзавају се

Исповести лекара из “Лазе”: Пацијенти су нам гладни и смрзавају се

од Други Пишу
0 коментар

У Клиници за психијатријске болести “Др Лаза Лазревић” влада хаос. О незавидној атмосфери у којој ради особље, а пацијенти се лече, јавност је сазнала тек пре неколико дана. Наиме, испред зграде болнице јуче око 14 сати, окупили су се запослени из ове установе на протесту упозорења, јер већ пет година ћуте и трпе мобинг, вербално насиље, бесмислене премештаје од стране директорке Иване Сташевић Карличић, а оно што додатно погоршава ситуацију, су услови у којима живе хоспитализовани пацијенти, о којима су њихови лекари тек сад проговорили.

До пре три године, причају лекари, пацијенти у болници “Др Лаза Лазаревић” били су задовољни оброцима, а онда се нешто променило.

“Директорка Сташевић Карличић од пре три године, из необјашњивих разлога, тражи све мање и мање порције за оболеле. То се на крају свело на доручак који се састоји од два парчета саламе и две коцке сира, са две танке кришке хлеба. Потом за ручак добију један тањир чорбе са врло мало меса, а за вечеру исто као и за доручак. Наша кухиња у Падинској скели шаље нам количину хране у зависности од потражње директорке. То је довело до тога да нам се пацијенти свакодневно жале да су гладни. Мршави су и неухрањени, али директорку то, очигледно, не занима”, прича докторка, психијатар у овој клиници, која је замолила да остане анонимна, а јуче је учествовала у протесту упозорења.

Хоспитализовани пацијенти од пет сати поподне до осам ујутру – немају ниједан оброк.

“Ко може толико да издржи, а да је притом гладан и непосредно после оброка. Кад им погледамо крвне слике, видимо да сви имају хипопротеинемију, односно протеини су им драстично снижани. Раније су пацијенти могли да узму и порцију више, да траже додатак и да једу колико желе, али сад не, то је строго забрањено. Многи од њих немају породице или их просто нико не посећује, па не постоје шансе да добију додатни оброк, неку ужину бар док имају посету”, прича ова докторка.
Она такође наглашава да је директорка Сташевић Карличић, током пандемије, затворила дневну болницу у Падинској скели.

“Изјавила је да нема потребе за парцијалним лечењем, што није тачно. Сви ти пацијенти убрзо су се појавили на хоспиталном лечењу, јер нису имали дневну болницу и стање им се стравично погоршало”, истиче докторка.

Ситуација у болници у Падинској скели је више него алармантна, сведоче лекари.

“Прошле зиме у Падинској скели није било грејања од 11 пре подне до пет сати поподне, ако је спољна температура била изнад пет степени. Пацијенти су се покривали са два ћебета, а ми лекари смо се смрзавали. Директорка је то врло добро знала, а ништа по том питању није урадила. Видећемо како ће бити ове зиме, плашим се можда и горе”, каже доктор, који је радио у Падинској скели, а јуче је анонимно дошао на протест да подржи колеге.

Психијатар из ове установе, др Александра Ђерић, љутито прича да је директорка, поред свих лоших потеза које је повукла, укинула чак и Одељење ургентне психијатрије за старије адолесценте.

“Људи и не знају да је Клиника ‘Лаза Лазаревић’, била једина у Београду и околини, у којој је радило овакво одељење. Да проблем буде гори, све је више младих људи којима је таква врста помоћи потребна, а она је укинула то одељење. Оно на папиру и даље постоји, али га је директорка незванично затворила пре пар година и тиме ускратила хитну ургентну психијатријску помоћ младим људима. Тако да је један од наших захтева и да се под хитно ово одељење врати у функцију”, наглашава др Ђерић.

 

Са клинике је, наглашава она, у последњих пет година отишло чак 25 искусних лекара.

“Од како је она в.д. директорка, од 2017., из ове установе отишли су најбољи људи, доктори наука. Највише их је отишло током пандемије, али само због њеног односа према њима и лошег руковођења клиником. Сада радимо са много нестручних људи, а ограничени смо у раду јер не можемо на адекватан, стручан и професионалан начин да приђемо пацијенту, јер нам стално други наређују кога да примамо у болницу, коју терапију да дајемо. Не дозвољава се лекарима да доносе одлуке. Прва пацијенткиња примљена је у ‘Лазу’ 1861. године јер је била опасна по себе и друге, а сада, 150 година касније, више нисмо у могућности да пружимо адекватну помоћ људима којима је неопходна и то је највећа трагедија”, истиче докторка Ђерић.

На јучерашњем протесту окупило се некоико десетина запослених са Клинике за психијатријске болести “Др Лаза Лазревић”, који су на сат времена престали са радом и упозорили на штрајк који ће почети 29. септембра, а трајаће све док директорка Ивана Сташевић Карличић не поднесе неопозиву оставку.

Фото: Горан Срданов/Нова.рс    Ана Марковић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар