Почетна » Истрага смрти гардиста одлази у заборав

Истрага смрти гардиста одлази у заборав

од admin
0 коментар

 

– Нико ништа не прича, све иде у заборав. Истрага стоји у месту. Ми и даље имамо наду да ћемо сазнати ко је одговоран за убиство наше деце, али је све мање наде, каже за Данас Петар Миловановић, отац Дражена Миловановића.

Он истиче да сутра, на годишњицу, ни он, ни отац Драгана Јаковљевића из здравствених разлога неће моћи да дођу на Топчидер да обележе погибију синова.

– Нека је на част држави и војсци што овај случај не решавају, каже Миловановић.

Да никаквих опипљивих помака нема у истрази за Данас је потврдио и Предраг Савић, правни заступник породица Миловановић и Јаковљевић.

– Последње информације које сам из својих извора добио о истрази је да је саслушан извесни Саша Рељић који живи у Русији и који је, колико сам разумео, изнео и конкретна имена одговорних. Очекујем да тужилаштво испита његове наводе, али немам никакву информацију да су то и учинили, навео је Савић.

Рељићево сведочење у којем тврди да су гардисти убијени јер су наишли док се из објекта Караш на Топчидеру извлачила велика количина наркотика, почетком године пренели су поједини таблоиди. Званична потврда ових навода, међутим, никада није објављена.

Према медијским наводима, овај предмет се у Вишем тужилаштву у Београду и даље налази у предистражној фази. Данас је у току јучерашњег дана безуспешно покушао да провери да ли је било помака у истрази. Такав статус предмета за адвоката Савића је – несхватљив.

– Ви имате налазе „независне“ комисије Високог савета одбране Србије и Црне Горе која је утврдила да је гардисте убила трећа особа. До истог закључка дошао је и форензичар ФБИ, али и вештак Љубомир Драговић. Најзад, Центар за форензичка истраживања је на основу свих расположивих података урадио реконструкцију из које се види да је у инцидент била укључена трећа особа. И поред тога се ништа не покреће, каже Савић.

Паралелно са истрагом тужилаштва, одлуком тадашњег премијера Србије Александра Вучића у децембру 2016. године формирана је комисија са циљем да испита околности погибије гардиста. Ипак, Савић додаје да ни о раду комисије не може да понуди конкретне информације.

– Ако ишта и ради та комисија, онда нас не обавештавају о томе, иако би и ми као заступници породица, требало да учествујемо у њеном раду, наводи он.

Подсетимо, 5. октобра 2004. година Јаковљевић и Миловановић су пронађени са више прострелних рана од којих су убрзо преминули. Прва истражна комисија војске је дошла до закључка да је у питању било најпре убиство, а потом и самоубиство. Накнадне истраге су ову верзију догађаја довели у питање. Уставни суд је почетком 2013. године одлучио да је гардистима повређено право на живот, а породицама право на правично суђење. И поред тога, осетан помак у истрази изостаје.

В. Јеремић  Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар