Почетна » Истраживање: Чак 17 одсто мајки се не осећа безбедно поред својих партнера

Истраживање: Чак 17 одсто мајки се не осећа безбедно поред својих партнера

од Други Пишу
0 коментар

Истраживање „Финансијска независност мама у Србији: Право на свој динар“, у ком је учествовало 2.381 мама из свих крајева Србије, показало је да свакој 10. жени (10,5 одсто) партнер ограничава приступ новцу, док 14,2 одсто партнера/мужева сматра да има право да својим женама одређује колико им је новца „довољно“, саопштио је данас Центар за маме.

Више од четвртине мајки (26,4 одсто) мора да се правда свом партнеру о томе где су потрошиле новац.

Свакој петој мајци у Србији (20,4 одсто) партнер не дозвољава да купи оно што жели, а 5,2 одсто њих је било приморано да на захтев партнера и против своје воље позајми новац или прода неку драгоценост.

И док 26 одсто мајки није задовољно начином на који се располаже новцем у њиховом домаћинству, контролу над финансијама своје породице нема чак 29,4 одсто њих.

Посебно је алармантна чињеница да се 17 одсто мајки не осећа безбедно поред својих партнера.

„У нашем друштву се о економском насиљу као облику родно заснованог насиља веома мало прича, иако оно представља озбиљну претњу по економску сигурност и самосталност мама“, рекла је оснивачица и директорка Центра за маме Јована Ружичић.

Како је истакла, неки од видова тог насиља су толико дуго присутни у српском друштву, да су постали нормалан облик понашања у партнерској заједници, што је веома забрињавајуће.

Према њеним речима, истраживање је показало да трећина мајки има мање приходе откако су мајке, него што су имале пре деце, а како се рођењем детета често ствара нова динамика у породици, битно је да оне у том тренутку буду финансијски стабилне.

Foto: Beta/Milan Timotić

ФоНет/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар