Почетна » ИЗ НАРГИЛА ВРЕБАЈУ РАК, ХЕПАТИТИС И ХЕРПЕС: Једна „сеанса“ има ефекат 100 попушених цигарета!

ИЗ НАРГИЛА ВРЕБАЈУ РАК, ХЕПАТИТИС И ХЕРПЕС: Једна „сеанса“ има ефекат 100 попушених цигарета!

од admin
0 коментар

Лекари упозоравају да је дуван у наргилама препун канцерогеног катрана који изазива рак, а да колективно конзумирање може да проузрокује ширење заразних болести

Пушење наргиле све је популарније међу младима који ни не замишљају колика је њихова штетност. Они се скоро па редовно трују штетним ароматизованим дуваном у многобројним наргила-баровима широм Србије, а највише у Београду!

Очигледно власницима ових барова та чињеница нимало не смета јер дозвољавају и малолетницима да пуше наргиле „за све паре“.

Др Владимир Стојановић из ординације „Дивина“ каже за Еспресо да је пушење наргила штетно па их он никако не препоручује малолетницима.

– Пушење ко пушење је свакако штетно. Свако удисање дима је опасно за плућа. Заправо највећи проблем код наргила је што дим пролази кроз дугачку цев, а да би задржао јак укус, морају да се додају разни појачивачи укуса, мириса и катрана. Наравно власници барова у којима се наргила конзумира раде то како би муштерије биле задовљне јер су наргиле тада јаке и добре, објашњава др Стојановић.

Светска здравствена организација (СЗО) званично је упозорила на штетност дувана у наргила-баровима, објашњавајући зашто је њихов ефекат далеко штетнији од оног који проузрокују цигарете.

– У наргилама дим од дувана пролази кроз воду, због чега се чини мање оштрим, па онај ко га конзумира уноси у своја плућа далеко већу количину и дубље га удише него приликом обичног пушења. Међутим, штетна својства се не губе проласком кроз воду, па се процењује да једна сеанса на наргилама има ефекат сто попушених цигарета. Класичан пушач обично удахне дим око 12 пута, док се преко наргиле он удахне и до 200 пута! Током једночасовног пушења наргиле удахне се један литар чистог дуванског дима. Дуван за наргиле ароматизован је воћним смесама, па је његов укус слаткаст и на први поглед не делује штетно – објашњавају у СЗО.

Др Александра Вуков, педијатар-пулмолог упозорава да у диму од наргиле има дупло више угљен-моноксида него у обичном дувану.

– Наргиле су веома штетне и треба их избегавати. Садрже више угљен-моноксида, али мање хемикалија него дуван. Такође, ризик од заразних болести је веома велики због дељења саме наргиле, па постоји опасност од добијања оралног херпеса, хепатитиса, али и мононуклеозе. Ипак, мењање пискова може смањити опасност заразе, каже др Вуков за Еспресо.

Она додаје да људи који конзумирају наргилу могу да оболе од главобоље, високог притиска, али и убрзаног рада срца. Са друге стране, докторка упозорава на опасности попут хроничног бронхитиса, промена у глави, али и канцера.

Цене наргила су веома приступачне младима па њихово „изнајмљивање“ кошта око 600 динара, а муштерије могу бирати разноврсне укусе.
Др Плавец из ординације „Плавец“ објашњава за Еспресо како је свако удисање дима заправо веома штетно.

– Иако дим пролази кроз воду, наргиле су свакако опасне. Мислим да нису штетније од цигара, али сам против пушења у сваком случају. Ипак, страх од мононуклеозе на шта неки упозоравају није оправдан јер се у баровима где се пуши наргила користе једнократне цевчице које се после бацају. Поента је једино у томе што се наргила не схвата озбиљно као конзумирање дувана или цигарета, а требало би, објашњава др Плавец.

Мишљење јавности у Србији је подељено. Док једни уживају у диму наргиле – други јој и нису баш наклоњени.

Они који дуже време пуше наргилу кажу да се њена штетност не може ни поредити са цигаретама, док су њени противници убеђени да су штетније од класичног дувана.

Јелена Јовановић   Еспресо

Можда ти се свиди

Оставите коментар