Почетна » ИЗАЗИВАЈУ СЛЕПИЛО, ОПАДАЊЕ КОСЕ, ОШТЕЋЕЊЕ БУБРЕГА… Ово су омиљене собне биљке које могу да вас отерају У БОЛНИЦУ

ИЗАЗИВАЈУ СЛЕПИЛО, ОПАДАЊЕ КОСЕ, ОШТЕЋЕЊЕ БУБРЕГА… Ово су омиљене собне биљке које могу да вас отерају У БОЛНИЦУ

од admin
0 коментар

Собне биљке оплемењују простор, али мање је познато да могу бити веома опасне по здравље људи, посебно деце. Сокови појединих биљака, које су код нас популарне, могу да изазову слепило, опадање косе или да изазову озбиљна оштећења бубрега. Оно што је алармантно јесте да су најугроженија деца, за коју и мале количине отрова могу да буду веома погубни.

– Пре неколико дана посетили смо пријатеље са ћеркицом старом 16 месеци. Дете ко дете, почело је да се игра и у једном тренутку је откинуло лист собне биљке. Сви смо се смејали јер је млатила са њим као са заставом. Међутим наишла је комшиница и шокирана сценом, рекла да позовемо Хитну помоћ. У питању је била дифенбахија која код деце може да изазове озбиљно тровање, а од њеног сока чак и одрасла особа може да занеми на неколико дана – прича Бојана М. (32), којој су у Хитној помоћи рекли да умије дете, дензификује руке и прати њено стање.

Стручњаци упозоравају да три до 10 одсто тровања у пракси изазвано је гутањем цветова или плодова отровних биљака. Код деце та бројка износи и до 50 одсто и налази се одмах иза тровања лековима и кућним хемикалијама.

– Деца на првом месту не треба да спавају тамо где је цвеће, пре свега због алергена. Ако је биљка отровна онда је опасност вишеструка, јер не само што могу да удахну њена испарења, већ могу и да је поједу. Родитељи морају да пазе, поготово када су у гостима. Пре него што купе било какву биљку морају добро да се информишу, јер тако озбиљно могу да угрозе здравље свог детета- каже Милан Лековић, педијатар који указује на опасност која „вреба“ од на изглед безазлених биљака.

Difenbahija

1. Дифенбахија (Диффенбацхиа)

Украсна биљка која је врло заступљена у многим нашим кућама, становима, канцеларијама. То је омиљена собна биљка али врло опасна. Ако се само парче листа полиже наступа жестоки бол усана, а за недељу дана, неопрезна особа занеми. Ако сок ове биљке доспе у очи изазива слепило. Приликом брисања прашине са листа може се јавити црвенило и свраб на кожи.

Hortenzija

2. Хортензија

Грм с дрвенастим стабљикама на којима расту назубљени овални листови и велики лоптасти цветови који могу бити бели, ружичасти и разних нијанси црвене боје. Може да нарасте и до четири и по метра висине. Иако цвет делује бајковито, попут каквог великог памучног балона, он може да изазове бол у стомаку чак и неколико сати након што га поједете. Осим тога, чести симптоми су повраћање, свраб коже, слабост и знојење. Неки подаци показују и да једење цвета хортензије може да изазвове кому, нападе сличне епилептичнима и неправилан рад крвотока. Срећом, постоји противотров.

Klivija

3. Кливија

Садржи ликорин који у високим дозама може да изазове парализу. У мањим дозама може да доведе до тровања и повраћања.

Flamingov cvet

4. Фламингов цвет

Тропска биљка специфичног облика с тамнозеленим срцоликим и меснатим лишћем те најчешће црвеним цветовима. Једење делова ове биљке може да изазове пецкање у устима које с временом буја и изазива пликове. Отров такође делује на глас који може да промукне. Све то може да доведе до изразито болних отеклина и опеклина унутар система за варење, а може да доведе и до гушења.

Fikus

5. Фикус

Познат и под називом Бењаминово дрво, фикус је врло честа украсна биљка, али у свом лишћу има млечни сок који је отрован. Постоји око 800 подврста фикуса, а готово све врсте у додиру с кожом изазивају отицање и свраб. Ако дође до тровања, потребно је посетити лекара који ће прописати нешто за алергије и упале.

Paprat

6. Папрат

У току ноћи апсорбују кисеоник и испуштају угљен диоксид који може довести до јутарњих главобоља, без видљивих разлога. Поред тога, јак мирис љиљана може изазвати несаницу. Ове биљке никако не смете да држите у спаваћим собама.

Kroton

7. Кротон

Уколико вам се на кожи појављује црвенило попут екцема, врло је вероватно да сте дирали кротон без заштитних рукавица. Он садржи безбојну млечну течност која може да изазове иритацију на кожи. Уколико та течност доспе у крвоток, може да дође и до смртног исхода.

Jagorčevina

8. Јагорчевина

Ова биљка је веома декоратвног изгледа, подсећа на љубичицу на први поглед. У коренима длачица на листовима налази се секрет примин. Ако имате осетљиве руке обавезно их заштитите при додиривању јагорчевине, јер може изазвати тешке промене на кожи.

Зорица Лазаревић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

seventeen − 10 =