Почетна » Јак вођа — тренд који је поставио Путин

Јак вођа — тренд који је поставио Путин

од admin
0 коментар

Феномен Доналда Трампа није ништа друго до део глобалне тенденције коју је 2012. започео Владимир Путин, када је трећи пут изабран за председника Русије, пише у свом чланку Гидеон Рахман.

У Путиновом поновном избору међународна политика је видела повратак јаких и моћних лидера као што су Си Ђинпинг, Ердоган и Орбан, пише колумниста Фајненшел тајмса.
Иако многи не схватају Трампа озбиљно, његов успон је само последица светског тренда који прати Путина, наводи Рахман.

Он предвиђа да ће се будући историчари сложити да је 2012. била кључна година, обележена Путиновим повратком на место председника у мају. Убрзо након тога Си Ђинпинг је постао генерални секретар Комунистичке партије Кине, а два лидера направила оштар заокрет према потпуно новом стилу руковођења, које је довело до популаризације култа личности.

Тренд је можда започет у Русији и Кини, али се ускоро раширио по целом свету. Наредне, 2013. године, Муслиманска браћа су у свргнута у Египту, а заменио их је командант војске Абдел Фатах ал Сиси, још једна јака личност.

Следеће године је у Турској за председника изабран Реџеп Тајип Ердоган. Ердоган је ојачао моћ председника, и гурнуо у страну друге врхунске политичаре у земљи.
Рахман у свом тексту помиње и премијера Индије Нарендру Модија, који је током предизборне кампање показивао своју снагу и обећао да ће зауставити неактивност политичара у Индији, и мађарског премијера Виктора Орбана, који је такође показао свој доминантан приступ.

Председник Руске Федерације Владимир Путин и председник Венецуеле Николас Мадуро

Мадуро: Путин је политичар нове епохе

„А ту је и господин Трамп. Господин Трамп, који делује као да ће постати републикански председник, показује многе особине садашњих светских лидера, укључујући Путина, Сија, Ердогана, Сисија, Модија, Орбана и Дутерту.“

Руски председник Владимир Путин је председавао састанку Организационог одбора руске „Победа”

Путин у топ 10 најцењенијих људи на свету

Рахман верује да политичари на овој листи освајају обећавањем обнављања нације, док у исто време показују непосредност и моћ своје личности.
Стога су Трамп и Путин „створили нешто типа друштва заједничког дивљења“ заснованог на „заједничком стилу и шепурењу, пре него на основном принципу“, пише колумниста. А тај принцип неће дозволити да блиски односи потрају.

Спутинк

Можда ти се свиди

Оставите коментар