Почетна » ЈАВНОСТ ОШТРО: ПОСАО МИГРАНТИМА А СРБИМА? Фархаду Нурију Вучић поручио да може да буде председник Србије!

ЈАВНОСТ ОШТРО: ПОСАО МИГРАНТИМА А СРБИМА? Фархаду Нурију Вучић поручио да може да буде председник Србије!

од admin
0 коментар

Одавно један гест Александра Вучића није изазвао толико опречних реакција у српској јавности.

Председник Србије примио је у среду мигрантску породицу из Авганистана, понудио им српско држављанство, оцу молерски посао, а његовом десетогодишњем талентованом сину Фархаду Нурију стипендију и могућност да за неку деценију буде десети председник Србије!

– Ја сам пети председник Републике Србије, ти би могао бити 10. или 11. Стварно мислим да би могао да будеш председник, само да радиш вредно. Имаш сва права да будеш председник Србије – поручио је Вучић дечаку.

Симпатични Фархад са породицом привремено борави у прихватном центру за мигранте у Крњачи. О његовом натпросечном таленту за цртање српски медији су већ правили репортаже, док је он продајом својих цртежа учествовао у прикупљању новца за лечење седмогодишњег српског дечака Немање.

Сви ти детаљи уклопили су се у Вучићев несвакидашњи гест који је део јавности оценио као „јефтина политичка промоција и злоупотреба председничке функције“, док се други део дао у безрезервне похвале и наду да ће ово бити „прекретница у политици Србије према тражиоцима азила“.

„Управо је посета тадашњег председника Владе Александра Вучића избеглицама у парку код хотела Бристол у лето 2015. године одредила позитиван однос Србије према мигрантској кризи. Зато се надамо да ће овај нови гест Председника државе једнако снажно утицати на суштинско унапређење азилне процедуре и повећати број тражилаца азила којима ће коначно и бити одобрена заштита у Србији“, наводи се у саопштењу Инфо парка, центра за заштиту, едукацију и оснаживање избеглица.

По интернет форумима људи, међутим, не престају да се питају од када то председник има овлашћења да дели држављанство, зашто својом политиком није успео да убеди на десетине хиљаде младих Срба да остану у Србији, а не да траже посао по белом свету.

„Док он нуди држављанство Малом Пикасу из Авганистана, стотине малих Тесли, Надежди Петровић, Милунки Савић, Ива Андрића одлази из ове земље због његове политике“, написао је један форумаш.
Дечаку из Авганистана се такође топло препоручује да бежи у Швајцарску, што су његови родитељи и планирали, а не да се укопају у држави у којој се тешко оболела деца лече СМС и хуманитарним акцијама – чак и миграната.

Фале молери

На форумима се људи питају како то да шеф државе може да обећава посао, да ли то Вучић има неку своју фирму?
„Може ли неко у Србији да понуди посао мом пријатељу чија жена чека близанце? Није мајстор, инжењер је, Србин, не разуме се у политику… „, један је од коментара на интернету.
Вучић је у разговору са породицом из Авганистана рекао да има више фирми које су заинтересоване да запосле Фархадовог оца јер им недостају мајстори његовог профила – гипсарски молери.

Без портрета нема азила

Гест председника Србије овако је видео сатирични сајт Њуз нет:
„Захтев за добијање азила у Србији који је поднела породица једанаестогодишњег А. М. из Авганистана одбијен је јер он није умео да нацрта председника Александра Вучића… Породица ће сада морати да се задовољи одласком у Швајцарску где, на срећу, услови за азил нису толико строги и деца уопште не цртају њиховог председника. Из Канцеларије за азил ипак стижу охрабрујуће вести јер су по сазнању за дечакову љубав према математици одлучили да му пруже прилику да израчуна и графички прикаже раст српског БДП-а и тако испуни услове за останак у Србији.“

 

Ј. Арсеновић, Вести

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар