Почетна » ЈЕСЕЊИ РЕКОРДИ Ево какво време нас очекује у септембру

ЈЕСЕЊИ РЕКОРДИ Ево какво време нас очекује у септембру

од admin
0 коментар

Упркос пљусковима који нас очекују вечерас и сутра, септембар 2016. године ће, по свему судећи, бити један од најсунчанијих досада.

Цела 2016. година је била таква. Од 1880, када је почело мерење температуре, лета трају све дуже и дуже. Првих шест месеци су и појединачно и скупа били најтоплији, и током прве половине године просечна температура је била за 1,4 степена Целзијуса већа него за исти период 2015, преноси НАСА.

Рушећи све рекорде, изгледа да ће 2016. надмашити 2015. годину, која је недавно проглашена за најтоплију икада.

Od srede će letna odeća ponovo biti u modi

Онда се с правом очекује да наступи Михољско лето, како ће температуре у Србији целог септембра варирати око 25 подеока, а следеће недеље достизати и до 29 степени Целзијуса, предвиђају метереолози.

-Очекује се продужено лето, септембар ће бити мало топлији него прошле године, али температуре неће бити праве летње – рекао је за „Блиц“ метереолог Недељко Тодоровић.

Кад стиже права јесен?

Такве температуре пољопривредници ће дочекати раширених руку – што због лепог времена за пољске радове, што због јесењих сорти разног воћа, које зру све до првог мраза. Права јесен нам стиже тек у октобру, али ако је веровати дугорочној прогнози, и она ће бити блага, са периодима кишног времена који се очекују тек у последњој недељи.

Povrtarima su krajem leta pune ruke posla

Повртарима су крајем лета пуне руке посла

Научници, међутим, упозоравају да овакве температурне промене нису нимало добре.

НАСА бележи да се ледена површина Северног леденог океана протекле деценије смањила за 13,4 одсто. Сајенс магазин је пре три дана пренео да ће, ако се не предузму озбиљне мере, до 2050. године изумрети чак 800.000 врста биљног и животињског света, и да ће једног дана од нас остати само фосилна пластика и радиоактивни елементи из нуклеарних бомби.

По њима, брзо ће доћи време када ће од четири различита годишња доба остати само приче. Међутим, не деле сви такво мишљење.

– То су само нечије пројекције, замишљања како ће клима изгледати кроз неколико година. Но, не може клима да уништи биљне и животињске врсте -то чини само човек и његово деловање. У Србији ни привредници, ни било ко други нема разлога да страхује од климатских промена – додао је Тодоровић.

 

Д.Т.    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар