Почетна » Још 3 дана до пензије по старом

Још 3 дана до пензије по старом

од admin
0 коментар

ПИО фонд примаће захтеве за пензионисање све до суботе, 31. децембра. Од Нове године жене раде шест месеци дуже, за мушкарце исти услови

ЈОШ само три дана остала су свима онима који Нову годину желе да дочекају у пензији. Уколико су испунили услове и желе да напусте радно место могу до суботе да поднесу захтев за пензионисање Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање и тако „ухвате“ услов који важи у 2016. години. Већ од 1. јануара наредне године прописи ће бити мало измењени.

Према речима Јелице Тимотијевић, директора сектора за односе са јавношћу у ПИО фонду, онима који намеравају да се пензионишу по прописима који важе у овој години, радни однос мора да престане најкасније 30. децембра.

– Старосна граница за одлазак у старосну пензију се код жена помера за шест месеци, тако да је услов за даме у 2017. години 61 година и шест месеци живота и најмање 15 година стажа осигурања – каже Тимотијевићева. – Тако ће се до 2032. године код жена постепено померати услови за пензионисање у погледу година живота, да би од те године и жене имале услов за пуну старосну пензију са навршених 65. Код мушкараца и даље важе исти услови – 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

Осим овог основа за пуну старосну пензију и мушкарци и жене могу то право остварити са навршених 45 година стажа осигурања, без обзира на године живота.

– У превремену старосну пензију, од 1. јануара 2017. године мушкарцима ће бити потребно 40 година стажа осигурања и најмање 56 година и четири месеца живота, а женама 37 година и шест месеци стажа осигурања и најмање 55 година и осам месеци живота – каже наша саговорница. – У овом случају, пензија се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на пуну старосну пензију у тој календарској години.

Укупан износ умањења максимално може да износи 20,4 процената. Захтев за пензију се подноси најкасније 31. децембра, што може да се учини и поштом, као препоручена пошиљка. Подношење захтева 1. јануара и касније подразумева примену услова који важе у тој години.

РАДНА СУБОТА     СВЕ филијале Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање радиће у суботу, 31. децембра 2016. године, од 8 до 13 часова, како би се омогућило осигураницима да благовремено поднесу захтев и остваре право на пензију у складу са условима важећим у 2016. години.

Ј. Ж. С.   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар