Почетна » Јовановић о још једном одлагању суђења за паљење куће: За годину дана ништа нисмо урадили

Јовановић о још једном одлагању суђења за паљење куће: За годину дана ништа нисмо урадили

од admin
0 коментар

 

Суђење бившем председнику Општине Гроцка Драгољубу Симоновићу и осталим оптуженима за паљење куће новинара из Врчина Милана Јовановића још једном је одложено јер се окривљени Игор Новаковић није појавио на суђењу. Његов изостанак оправдан је болешћу.

„Игор Новаковић има инфекцију, иде на инфузију, погледајте његове референтне вредности. Смршао је 15 килограма за 15 дана. Данас је примљен у Клинику за инфективне болести. Видите и сами, запаљење плућа“, рекао је Новаковићев адвокат Горан Пејић док је судији Славку Жугићу предавао документацију којом потврђује разлог изостанка свог клијента.

Одлагање овог процеса није ништа ново – и раније рочишта нису одржавана због недоласка адвоката.

Судија Жугић је констатовао да су сви остали присутни, али да због одсуства Новаковића не постоје услови да се одржи главни претрес.

Тужилац предложио одвајање поступка

Заменик тужиоца Предраг Миловановић се томе супротставио и предложио судији да одвоји поступак.

„Не видим разлог да данас не изнесу одбрану првооптужени и другооптужени“, рекао је Миловановић.

Међутим, адвокати одбране су се једногласно успротивили његовом предлогу.

Симоновићев адвокат Виктор Гостиљац позивао се на закон, оцењујући да „не постоји ниједан важан разлог који би оправдао раздвајање поступка“.

„Стога вас молим да останете при својој одлуци и одложите главни претрес. Одбрана је спремна, окривљени ништа овим не добија, али члан 31 је јасан. Окривљени су чињенично повезани оптужницом и веома је важно да сви буду присутни“, изјавио је Гостиљац.

Са њим се сложила и адвокатица Зора Добричанин Никодиновић, која је и овог пута закаснила на почетак суђења – јер је тражила паркинг.

„Мој клијент је апсолутно спреман и врло би ми значило да се не одложи главни претрес. Међутим, закон је такав, а не би било ни економично. Силовање предмета нема никаквог смисла. О поступцима тужиоца нећу данас“, поручила је адвокатица Добричанин Никодиновић.

Адвокат Пејић је поновио да су лекарски налази његовог клијента катастрофални, као и да не постоји разлог да опструишу поступак.

„Разлози су крајње оправдани, немамо никакав разлог за опструкцију“, тврдио је у судници адвокат Игора Новаковића.

Судија Жугић је остао при својој одлуци и донео решење за одлагање главног претреса.

„Како сам примио медицинску документацију у вези са Игором Новаковићем, нисам становишта да се ради о избегавању поступка. Сматрам да окривљени треба да износе одбрану у присуству свих. Главни претрес се одлаже, следеће рочиште биће одржано у Палати правде“, био је јасан судија.

Следеће рочиште на годишњицу паљења куће

Договорено је да наредно рочиште буде одржано 12. децембра, управо на дан када је Јовановићу прошле године запаљена кућа.

Милан Јовановић је по изласку из суднице за Цензоловку рекао да има неке симболике у томе што ће се са окривљенима поново срести баш на годишњицу паљења куће.

„За годину дана ништа нисмо урадили, нисмо се померили с места. Ово је очигледна опструкција и мислим да ће их још доста бити. Следећи пут ће неко други бити болестан. Верујем да ће ово бити бесконачно, све док суд не преломи. Никада све њих неће скупити заједно. Никада, убеђен сам у то“, рекао је Јовановић.

Он је мишљења да је крајњи циљ одуговлачење, а како је рекао за Цензоловку, очекује да кад дође до саслушања сведока, да ће они говорити да се не сећају догађаја, да су заборавили или да не знају шта су раније изјављивали.

Јовановићева адвокатица Ана Матић Алимпијевић за Цензоловку је рекла да суђење може да иде унедоглед.

„Четири окривљена и толико адвоката у једном поступку је доста, иде сезона грипа и тек можемо да очекујемо одлагања“, рекла је Ана Матић Алимпијевић.

Претходно рочиште оптуженима за паљење куће новинара Милана Јовановића одржано је 20. септембра, када су се окривљени изјашњавали по тачкама оптужнице. Тада је Симоновић изјавио да се апсолутно не осећа кривим.

Јасмина Добриловић   Цензоловка 

Можда ти се свиди

Оставите коментар

20 − three =