Почетна » “Јура” опет жариште короне: Услови за раднике су још гори

“Јура” опет жариште короне: Услови за раднике су још гори

од admin
0 коментар

 

Запослени у нишкој “Јури” и даље се превозе крцатим аутобусима, на траци раде “глава уз главу”, а на паузама за оброк у кантини седе збијени једни до других, у најкраћем описују наши саговорници како изгледа рад у тој фабрици.

Објашњавају да су превентивне мере биле кратког даха и да се режим рада вратио “на старо”. Фабрика ради пуним капацитетом у три смене, а како додају, на све то, “Јура” је увела рад суботом и недељом, као и прековремени рад у појединим секторима у трајању од два сата. Од руководства добијају информације “да мора да се ради више, јер касне са испоруком”.

 

Они страхују да је број инфицираних већи од званично саопштених резултата, јер у условима у којима раде нема елементарних превентивних мера.

“По 10 сати проводимо у фабричкој хали без прозора. Ко зна шта за то време удишемо, а имамо само платнене маске које су се излизале од прања. У почетку смо имали средства за дезинфекцију, а сада је то ‘луксуз’. Топла вода је такође реткост, па руке пре оброка перемо хладном водом” огорчено каже један запослени.

Радници наводе и да им је укинута пауза која је била уведена током пандемије, као и да им се више не толерише чекирање за улазак у фабрику после званичног почетка радног времена.

“О дистанци се више уопште не води рачуна. Имамо три апарата за чекирање и сви се ‘нагурамо’ да што пре уђемо, јер не дозвољавају кашњење на посао. Руководство повремено казни неког радника који је спустио маску, њима је је то ‘основна заштита’, а са друге стране, натрпају нас у пуне аутобусе, пуну кантину, присиљавају нас да радимо по 10 сати са једном паузом” објашњава наш саговорник.

Запослени истичу да се у фабрици “на свему штеди”, осим на људима који се “третирају као робови”.

Министарство: Инспекција утврдила да је у “Јури” у Нишу све по правилима

У петак 9. октобра извршен је инспекцијски надзор у компанији “Јура” у Нишу, наводе за Нова.рс у Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

“Приликом надзора утврђено је да је послодавац донео План примене мера безбедности и здравља на раду и обезбедио заштитне маске за све запослене. Пре почетка рада сваке смене, као и након завршетка рада врши се дезинфекција на радним местима, а једном недељно се врши дезинфекција свих просторија од стране овлашћене установе” наводе у одговору из Министарства. Додају да је послодавцу предложено да врши едукације запослених и менаџмента о мерама за спречавање ширења епидемије и да задужи руководиоце који ће контролисати примену мера.

Инспекција рада ће, како истичу из Министарства, и даље у оквиру својих надлежности вршити надзоре и пратити стање безбедности и здравља на раду запослених.

“Са једне стране нас терају да радимо прековремено и недељом, а са друге нам нису исплатили регрес, под изговором да је фабрика пословала са губитком због короне. Није нам јасно, какав губитак, кад радимо и више него уобичајено”, закључује један од наших саговорника.

У Регионалном повереништву синдиката “Слога” за југ Србије наводе да се сада у “Јури” дешава управо оно на шта су указивали од почетка епидемије.

“Јура је добила званичне противепидемијске мере које је морала да испоштује, али је све остало на папиру. Очигледно је да у тој компанији људски живот није битан, већ само профит који остварују у нашој земљи” каже за Нова.рс Дејан Илић, повереник синдиката “Слога”, који је више пута упозоравао на кршење прописаних мера у тој јужнокорејској компанији.

Због “Јуре” заседао Кризни штаб

Пропусте у противепидемијским мерама у комапнији “Јура” евидентирао је и нишки Институт за јавно здравље. Због такве ситуације, заседао је и градски Кризни штаб, на којем је потврђено да се у “Јури” не спроводе све превентивне мере, па је одлучено да Град “затражи помоћ Републике у поступању према тој фабрици”.

“О затварању фабрика ми не одлучујемо, морају да се укључе одређена министарства, пре свега Министарство за рад и инспекције, на првом месту инспекција рада и санитарна инспекција. Увид наших инспекцијских служби и Института за јавно здравље Ниш показао је да у ‘Јури’ нема спровођења свих мера. О томе ипак морају да се изјасне одговарајући нивои из Републике, јер је то значајна организација у којој је 2.500 људи”, појаснио је епидемиолог Бранислав Тиодоровић, члан градског и републичког Кризног штаба.

Епидемиолог нишког Инститиута за јавно здравље др Мирко Илић за Нова. рс каже да су повећање броја заражених у “Јури” почели да бележе још крајем августа и да су прва упозорења менаџменту те компаније послали почетком семптембра.

Институт је контролом у тој фабрици уочио да су “уска грла” за ширење вируса, превоз, вентилација у фабрици и близина запослених у производном процесу и да су на тим местима радници највише изложени ризику за ширење вируса.

Он наводи и да је Институт “Јури” нудио “бесплатну помоћ”, али да се у међувремену ништа није променило, па је дошло до пораста инфицираних. Др Илић објашњава да су међу инфициранима углавном млади људи од 20 до 40 година, који имају лакшу клиничку слику, али страхује од локалне трансмисије, па је због тогаоправдана реакција Кризног штаба да од Републике тражи решење ове ситуације.

“Од свих запослених у Јури који су инфицирани, имамо само једну младу особу од 25 година која је хоспитализована. Међутим, појављују се чланови њихових породица који имају тежу клиничку слику и због тога је опасно да се вирус даље шири’’ појаснио је др Илић.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски и главнокомандујућа градским Кризним штабом, кратко је за Нова.рс потврдила да је о епидемиолошкој ситуацији у “Јури” обавештено Министарство здравља и Министарство за рад запошљавање борачка социјална питања које ће преко надлежне инспекције испитати услове у тој фабрици.

Питања о противепидемијским мерама које се примењују у фабрици, упутили смо и менаџменту “Јуре”, али до објављивања овог текста од њих нисмо добили одговоре.

Институт за јавно здравље у Нишу, саопштио на седници Кризног штаба у понедељак, да је од почетка септембра у том граду коронавирус потврђен код 114 особа, а да је од тог броја 68 из јужнокорејске фабрике “Јура”, што је око 60 одсто од укупног броја новооткривених.

Александра Петровић   Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар