Почетна » КАДА ПОЧИЊЕ ГРЕЈАЊЕ У БЕОГРАДУ Данас стартовале функционалне пробе

КАДА ПОЧИЊЕ ГРЕЈАЊЕ У БЕОГРАДУ Данас стартовале функционалне пробе

од Други Пишу
0 коментар

Грејна сезона у Београду само што није почела, а данас су почеле функционалне пробе, које ће трајаће све до 15. октобра када грејна сезона званично и почиње. Грејна сезона у престоници Србије трајаће све до 15. априла, уколико временски услови буду такви да је то потребно.

Изузетак је тај што се и пре и након завршетка грејне сезоне, најкасније до 3. маја објекти могу да добијају грејање ако Републички хидрометеоролошки завод Србије прогнозира средњу дневну температуру мању од 12 степени.

Шта су функционалне и топле пробе

Функционалне пробе система даљинског грејања почеле су данас, и трајаће наредних седам дана. Пробе ће бити обављене у оквиру завршних припрема за предстојећу грејну сезону која према Одлуци о снабдевању топлотном енергијом у Граду Београду званично почиње 15. октобра.

– Функционалне пробе подразумевају проверу рада топлотних извора, 15 топлана и 18 котларница, топловодне мреже, топлотних предајних станица, а према потреби и појединих грејних инсталација у објектима. Циљ је да производна и дистрибутивна постројења буду што боље припремљена за предстојећу грејну сезону – навели су из ЈП „Београдске електране“.

Подсетили су грађане да топле пробе не подразумевају почетак испоруке топлотне енергије.

– Због тога апелујемо на потрошаче да не упућују пријаве квара Сервисном центру града Београда (11-0-11) уколико им радијатори нису топли, јер се под функционалним пробама подразумева провера рада система у хладно-динамичком режиму, а не у режиму загревања стамбеног и пословног простора – напомињу они.

Из Београдских електрана скренули су пажњу корисницима да би приликом ових проба требало да обрате пажњу на исправност својих унутрашњих грејних инсталација, и да само уколико примете цурење воде из инсталација, квар одмах пријаве Сервисном центру града Београда позивом на број телефона 11-0-11.

Како ће се одвијати топле пробе

Пробе топлотних извора, дистрибутивне мреже, подстаница и појединих грејних инсталација обављаће се према следећој динамици:

Понедељак, 2. октобар – Топлане: „Церак“ и „Младеновац“. Котларнице: „Јанка Веселиновића“, „Управа прихода“, „Сремчица“ и „Барајево“.
Уторак, 3. октобар – Топлане: „Дунав“, „Миљаковац“, Котларнице: „ГАК Народни фронт“, „Лука Београд“ и „Ресник“ и „Железник“.
Среда, 4. октобар – Топлане: „Вождовац“, „Миријево“, „Борча“ и „Вишњичка бања2. Котларнице: „Браће Марић 3-7“ и обновљив извор енергије „Овча“.
Четвртак, 5. октобар – Топлане „Коњарник“, „Баново брдо“ и „Батајница“. Котларнице: „Македонска-Јакшићева“, „Шехер – Андре Николића 3“.
Петак, 6. октобар – Топлане: „Нови Београд“, „Земун“ и „Медаковић“. Котларнице: „Вртларска“, „Љутице Бодана 2“ и „Дом здравља Браће Јерковић“.
Понедељак, 9. октобар – Котларнице: „Институт Мајка и дете“, „КБЦ Бежанијска коса“, „КБЦ Звездара – Прешевска 31“, „КБЦ Звездара – Димитрија Туцовића 161“, „КБЦ Звездара – Димитрија Туцовића 161-парна страна“.
Грејање скупље за 6 одсто

Александар Шапић, градоначелник Београда, рекао је да је 6 одсто, колико је планирано да Београдске електране повећају цену грејања, „минимално повећање у односу на поскупљења у протекле две године“.

На питање новинара да ли је то оправдано Шапић је приликом обраћању медијима пре месец дана рекао :

– Према београдским електранама је повећана цена гаса још пре годину и по дана 11 посто. Да ли ви ми мислите да је то оправдано услед свих повећања цена последње две године? Нама је поједено 20 посто новца због инфлације која је свуда у свету била, па и код нас, сад је хвала Богу почела да пада. Рат у Украјини је проузроковао потпуне поремећаје и дисбаланс на целом тржишту цена. И мислим да је 6 посто заиста минимално – рекао је Шапић данас одговарајући на питања новинара приликом обиласка Вишњичке улице.

Подсетимо, „Београдске електране“ донеле су на надзорном одбору 25. јула одлуку о поскупљењу. Већ 25. августа Решењем градоначелника града Београда добијена је сагласност на Одлуку о изменама и допунама Одлуке о ценама топлотне енергије, коју је донео Надзорни одбор ЈКП „Београдске електране“.

Неколико дана касније у „Службеном листу града Београда“ објављена је Одлука о изменама и допунама Одлуке о ценама топлотне енергије која се примењује од првог септембра.

– Она је заснована на чињеници да су поскупели струја и гас, поскупео је и репроматеријал за обнову топловода широм Београда. Тај износ је једноцифрен и он је 6 одсто. Њихов захтев је од 1. септембра да буде повећање цене. Ми ћемо се о томе изјаснити у најскоријем периоду, али мислимо да је тај захтев оправдан и просечна цена би у том случају за један просечан стан у Београду од 60 квадрата скочила 458 динара месечно – рекао је пре месец дана Мирослав Чучковић, градски менаџер.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Никола Тодоровић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар