Почетна Друштво Кад се слегну прасетина и кувана јаја, чека вас шок: Спремите се за два ударна поскупљења

Кад се слегну прасетина и кувана јаја, чека вас шок: Спремите се за два ударна поскупљења

од Други Пишу
0 коментар

Ускршњи и првомајски празници стижу, а већина грађана тренутно размишља о томе шта ће се наћи на њиховој трпези, где ће путовати или колико ће пријатеља и породице угостити. Међутим, чим празници прођу стиже хладан туш – већи рачуни за гас и струју. Додатну главобољу изазива чињеница да ово није последње поскупљење енергената које ће нас задесити у овој, али и следећој години.

Од првог маја, струја за домаћинства биће скупља за осам одсто, а гас за 10.

Поскупљење енергената дошло је као резултат двогодишњег стендбај аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ).

Другим речима, обавеза према овом аранжману је повећање цена енергената.

Иначе, и струја и гас већ су поскупели у јануару.

Колико ће коштати струја после празника?
Цена киловат-часа у најјефтинијој, зеленој зони од првог маја ће коштати 2,084 динара, за разлику од досадашњих 1,896. Киловат-час „скупље“ струје у овој зони са садашњих 7,584 динара, поскупеће на 8,336 динара. У нешто скупљој зони, плавој, у којој се киловати обрачунавају за грађане који премаше месечну потрошњу од 350 киловат-часова, јефтина струја ће до краја априла коштати 2,844 динара по Кwх, а од првог маја цена ће бити 3,126. “Скупља” струја биће 12,504, а не као до сада, 11,376 динара. У последњој, црвеној зони, у којој се обрачунавају цене за оне грађане који месечно потроше више од 1.600 киловат часова, “јефтинија” тарифа биће 6,252, а “скупља” 25,008 динара, за разлику од тренутних 5,688 односно 22,752.

Како је саопштено из Министарства рударства и енергетике, просечан рачун за струју биће већи за око 250 динара.

Шта ће бити са ценама гаса?
Цена гаса ће од првог маја бити већа за 10 одсто.

Примера ради, наша читатељка Милена Н. је за утрошених нешто више од 650 киловат часова до сада плаћала око 2.500 динара. Са новим поскупљењем, за исту количину утрошеног гаса, она ће морати да плати 3.245 динара.

Иначе, као што се рачун за струју састоји од неколико ставки, а не само утрошене електричне енергије, исти је случај и са гасом. Тако на крајњи износ рачуна утичу ставке попут дистрибутерске разлике, корекционог фактора, ПДВ-а од 10 одсто и слично.

Олакшавајућа околност у овом поскупљењу гаса је чињеница да је првог маја грејна сезона и званично готова. Ако и буде потребе за грејањем, то свакако неће бити свакодневно, те бар неколико месеци потрошачи могу да одахну. Барем до последњег квартала, за када је најављено ново поскупљење, такође од 10 одсто.

Овде није крај поскупљењима
Поред овог, до краја године потрошаче очекује по још једно поскупљенај оба енергента. Првог новембра струја барем осам, а гас 10 одсто.

Такође, у оквиру аранжмана са ММФ-ом одлучено је да ће у истом износу струја и гас да поскупе и првог маја наредне, 2024. године.

Foto: Shutterstock/Mc_Cloud

Дуња Марић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар