Почетна » Како ће факултети вредновати нову државну матуру: Крај пријемних испита?

Како ће факултети вредновати нову државну матуру: Крај пријемних испита?

од Други Пишу
0 коментар

Тринаест, од 31 факултета у саставу Универзитета у Београду до јуче је послало Ректорату своје предлоге како ће вредновати будућу државну матуру, али у неким од тих предлога нису детаљно образложени услови уписа у школску 2024/25. годину.

Министарство просвете је, подсетимо, дало рок факултетима да до 24. марта на својим сајтовима објаве на који начин ће вредновати предмете који ће се полагати на матури и да ли ће уз њу организовати и посебан испит за проверу склоности и способности.

Дејан Филиповић, проректор за наставу Универзитета у Београду, каже за Данас да су своје одлуке доставили Грађевински, Шумарски, Правни, Пољопривредни, Фармацеутски, Факултет спорта и физичког васпитања, Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију, Технички факултет у Бору, Факултет организационих наука, Филолошки, Биолошки, Географски и Рударско-геолошки факултет.

Међутим, нису сви ови факултети објавили на својим сајтовима услове уписа за генерацију будућих бруцоша, која ће прва на крају школске 2023/24. полагати државну матуру.

Од поменутих 13 факултета, највећи број се у складу са препоруком Министарства просвете, определило да успех из средње школе носи максимално 40 поена, од могућих 100. На Факултету спорта и физичког васпитања на оцене из средње школе кандидат може добити највише 30 поена.

Од факултета до факултета зависи како ће рачунати знање из предмета који се буду полагали на матури.

Тако ће, рецимо, Правни матерњи језик и математику вредновати максимално са по 20 поена, колико ће носити и трећи предмет по избору ученика.

Технички факултет у Бору се определио да 30 одсто од укупног броја бодова носи математика, 10 српски, а 20 одсто неки од општеобразовних предмета, односно теоријски део стручног испита (за ученике из средњих стручних школа).

Факултет спорта и физичког васпитања ће матерњи језик и математику вредновати највише са по осам поена, а са четири општеобразовни или стручни предмет.

Овај факултет је једини који је дефинисао да ће за упис бити довољан основни ниво испита, с обзиром да је предвиђено да у тестовима питања, односно задаци буду на основном, средњем и напредном нивоу.

Неки факултети су објавили које општеобразовне предмете ће вредновати, а неки такве одлуке тек треба да донесу.

За сада је познато да ће ФОН, Фармацеутски и Факултет спорта, поред матуре, организовати и посебан испит за проверу склоности и способности. Проректор Филиповић није могао да прецизира које високошколске установе ће такође тражити овај испит јер сви факултети нису послали своје одлуке.

Према ономе што се незванично помињало на Универзитету, додатне провере могли би да организују Електротехнички, Медицински, Архитектонски и Саобраћајни факултет.

Факултет спорта је на свом сајту објавио шта подразумева испит за проверу посебних склоности и способности, али је непознаница шта би будући бруцоши могли да полажу, рецимо, на ЕТФ-у, ФОН-у, Фармацији… будући да је Министарство рекло да се на овом тесту не може наћи градиво које ће се испитивати на матури.

Очекује се да остали факултети своје одлуке доставе Универзитету до краја недеље.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Данас/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар