Почетна » Како да проверите да ли је неко гласао уместо вас?

Како да проверите да ли је неко гласао уместо вас?

од admin
0 коментар

 Републички, покрајински и локални избори одржавају се за четири дана, а део бирача већ традиционално годинама не излази на биралишта. Излазност би на овим изборима могла да буде нижа него у ранијим изборним циклусима, јер је део опозиције предвођен Савезом за Србију позвао грађане да ове изборе бојкотују.

Уколико одлучите да на предстојећим изборима останете код куће, а сумњате да је неко у ваше име гласао, то ћете моћи да проверите у надлежној изборној комисији.

Миљкан Карличић, члан РИК-а, наводи за Нова.рс да грађанин који посумња да је неко неовлашћено гласао у његово име може да упути званичан захтев надлежној изборној комисији – Републичкој, Покрајинској, градској или општинској у зависности од нивоа избора.

“Он има право да у року од 30 дана изврши увид у бирачки материјал у присуству овлашћеног лица”, каже Карличић.

Он додаје да у уводи у бирачки материјал може извршити и у случају вођење кривичног поступка везаног за злоупотребу бирачког права и то по налогу јавног тужиоца или полиције.

 

Иначе, уколико неко гласа у име друге особе починио је кривично дело. У члану 157 Кривичног законика наводи се да “ко на изборима гласа уместо другог лица под његовим именом или на истом гласању гласа више од једанпут или користи више од једног гласачког листића, казниће се новчаном казном или затвором до једне године”.

Такође, члан бирачког одбора који омогући другоме да то учини по закону може да буде санкционисан новчаном казном или затвором до две године.

Наташа Латковић   Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар