Почетна » Како је дошло до хаварије на главном рударском пројекту у „Колубари“

Како је дошло до хаварије на главном рударском пројекту у „Колубари“

од Други Пишу
0 коментар

На копу РБ Колубара дошло је до хаварије када је клизиште зауставило рад једног багера. Судећи према информацијама до којих је дошла Нова, овакав проблем се могао очекивати, јер су се прве пукотине појавиле још пре неколико месеци. Дакле, било је само питање тренутка када ће клизиште да проради. Из Министарства енергетике твреде да нема веће штете и да производња угља није угрожена. Оно што се међутим поставља као питање је како ће се спречити нова клизишта која би могла да направе озбиљну штету.

Све је почело у уторак вече (24. јануара ) када се на источном делу површинског копа Поље „Е“, активирало постојеће клизиште.

Извор Нове наводи да је истог тренутка заустављен рад багера „глодар 7“ који откопава угаљ.

„Одрон је однео утоварну траку багера, а потом затрпао отворени угаљ“, истиче наш извор.

Како наводи, на десет метара од хаварије налази се и велика трафо станица која би могла такође да буде угрожена.

Током вечери је због настале хаварије активиран други багер значајно мањег капацитета, због чега и постоји бојазан да ће производња угља бити додатно смањена.

Забринута је и министарка енергетике Дубравка Ђедовић, која је отишла и сама на лице места хаварије.

Рекла је да је то што је прозводња угља у Колубари 30 одсто нижа у последње две недеље и да ће због ове хаварије бити још нижа.

Отварање Поља „Е“ – главни рударски пројекат

Како наводи извор Нове, до хаварије је дошлу на пољу „Е“ које је представљало главни рудараски пројекат у протеклој години.

Наиме, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре дало је у мају 2022. на јавни увид Урбанистички пројекат инфраструктурног коридора ИИ фазе измештања реке Пештан и локалног пута Барошевац-Зеоке-Медошевац на територији општине Лазаревац ради ширења рударских радова и отварања новог површинског копа „Поље Е“ Рударског басена „Колубара“.

Површински коп Поље Е чије резерве износе око 450 милиона тона би, према проценама, годишње требало да производи 12 милиона тона угља и да замени копове Ц и Д на којима ће постепено престајати експлоатација.

„Пре неколико месеци ушли смо у откопавање Поља „Е“, а том приликом дошло је до првих пукотина, што је било упозорење. Упркос томе настављено је откопавање.

Пре две ноћи пукотине су се појавиле испод трафостанице и на неких 30 метара од новог пута, односно, 50 метара од новог речног корита“, истиче извор Нова.рс.

Добро упућен саговорник Нове додаје и да би последица даљег активирања клизишта могло да буде измештање трафостанице, па чак и водовода који се ту налази.

Најгоре што може да се деси јесте пуцање корита реке Пештан, што би довело до уливања у Коп, наводи он.

О пукотинма које су се јавиле приликом ископавања на Пољу „Е“, покушали смо да добијемо више информација од ЕПС-а, али до објављивања овог текста нисмо добили одговор.

Честе хаварије на Колубари

Три пута током претходне године долазило је до пожара на багерима у рударском басену Колубара.

У децембру је у месту Медошевац ватра букнула на точку багера „глодара“, а брзом реакцијом ватрогасаца и радника, пожар је локализован.

До пожара на багеру је дошло у јануару и марту 2022. године.

Андрија Лазаревић     Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар