Почетна Друштво „Као да смо у рату са Вама“: Отворено писмо нишких лекара министарки Даници Грујичић

„Као да смо у рату са Вама“: Отворено писмо нишких лекара министарки Даници Грујичић

од Други Пишу
0 коментар

У последњих неколико дана, чини се, министарка здравља Даница Грујичић, неуморно доноси нове одлуке и саопштава различите идеје које се тичу драстичних промена у српском здравству. Међутим, њене изјаве, махом спорне, о висини зарада медицинара, дужини трајања годишњих одмора, организацији рада, наишле су на негодовање одређеног броја колега, запослених у здравственим установама широм земље. Критике, став и мишљење о министаркиним најавама, али и коментарима, изнели су у отвореном писму лекари Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Ниш, које су данас упутили Министарству здравља.

Садржај писма преносимо у целости:

„Поштована,

најављеним повећањем зараде, почевши од примања за септембар месец, и то само појединој групацији запослених у здравству, уназађујете цео здравствени систем, јер ће сви остали запослени, који нису у групи оних који ће добити повећање зараде, на разне начине исказати своје незадовољство, што ће се одразити и на адекватно пружање здравствених услуга пацијентима. Самим тим, наше незадовољство, пацијенти ће први осетити.

С обзиром да сте и Ви, до именовања, за министарку здравља РС, били директан учесник у пружању здравствене заштите, не разумемо да сте до сад остали неми и слепи, јер сте свесни да здравствени систем не чине само здравствени радници, већ сви запослени у здравству, и да једни без других не можемо. Свако има своу улогу и сврху постојања и из тог разлога Вас молимо да одмах утичете на измену предлога Владе РС, и свим запосленима повећате зараде, јер у противном, тихо незадовољство, може да се претвори у гласно.

Још једна Ваша фрапантна констатација је, да радници запослени у здравству имају превелике годишње одморе. На основу Ваше изјаве, стиче се утисак да Ви не потичете из здравственог система и као да не знате колико и шта свако од запослених ради. Многи радници, баш због исцрпљености и стреса на радном месту, јер раде посао предвиђен за већи број радника, због шиканирања, вређања и ко зна чега све, и не доживе пензију. Баш из тог ралога су запослени у здравству, велики корисници привремених спречености за рад (боловања), наравно уз минималне злоупотребе.

Намера нам је јасна. Да Вас упознамо, да број дана годишњег одмора је повезан са бројем радних сати. Смањењем броја дана годишњег одмора, аутоматски би дошло до повећања броја радних сати, што би довело до вештачке појаве вишка радника и тако би Влада РС имала изговор да каже како имамо довољан, па чак и већи број запослених, него што је предвиђено.

Да ли је Вама намера да зауставите или све учините да се досадашњи одлив стручних кадрова повећа? Изгледа да је ово друго. Стиче се утисак да Ви све чините да урушите постојећи систем, а не да га унапредите, јер таквим деловањем, ми Вас не желимо на челу здравственог система. Требало је да као врх пирамиде здравства РС, предложите да се радницима крене са исплатом топлих оброка, регреса, повећањем зарада, побољшањем услова рада, поделом радних униформи и обуће, и ко зна чега све, а не да идете против радника на чијем сте Ви челу. Тако не раде генерали у рату, а ми јесмо у рату, само, очигледно, са Вама.

Као председник Независног синдиката УКЦ Ниш и као потпредседник ГСЗ СЗ Независност, предложио сам да ГСЗ СЗ Независност захтева Вашу смену, што ћемо на наредној седници Главног одбора ГСЗ СЗ Независност и потврдити. До тада, престаните да заступате ко зна кога, већ само нас, запослене у здравству, јер без нас, неће бити ни Вас. И не терајте нас да предузимамо друге мере у заштити наших права“.

Синдикат Независност УКЦ Ниш, председник Миодраг Стојковић

Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ ZORAN ŽESTIĆ; Privatna arhiva

Ана Марковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар