Почетна » Кавчић: Држава би могла да свим ђацима обезбеди бесплатне уџбенике, „када не би пунила џепове пљачкашким издавачима“

Кавчић: Држава би могла да свим ђацима обезбеди бесплатне уџбенике, „када не би пунила џепове пљачкашким издавачима“

од Други Пишу
0 коментар

Професор Алек Кавчић оснивач је фондације која промовише бесплатне уџбенике, а гостујући у емисији Неwснигхт на Н1, рекао је да се та „прича шири“. „У малим местима далеко боље пролазе бесплатни уџбеници. Јер, у мањим местима су плате ниске, минималац тог септембра покрије два комплета уџбеника. А треба од нечега и да се живи“, казао је.

Кавчић је раније рекао да се бесплатни такви уџбеници користе у 350 основних школа у Србији, а да је циљ да и ученици средњих школа добију могућност да користе бесплатне уџбенике.

„Савет родитеља има право да учествује у процесу избора уџбеника, и ја апелујем на њих – то је ваше право, ваша су деца и ваши новац. Имате право да се питате за добробит свог детета и свој буџет, ви сте и потрошач“, казао је Кавчић за Н1.

Каже и да је у сталном контакту са родитељима и наставницима.

„Прича се шири, све је већа заступљеност ових уџбеника, а у малим местима далеко боље пролазе“, каже.

На питање зашто је то тако, одговара:

„Јер су у мањим местима плате ниске, минималац покрије тог септембра два комплета уџбеника. Родитељ који има два ђака тог месеца може да купи само два комплета уџбеника. А нешто треба и да се једе“.

Министарство просвете објавило је пре неколико дана да је почела пријава за бесплатне уџбенике. Како наводе, пријава се обавља у школи до 10. априла 2023. године.

„Та држава је такође издала извештај који каже да свега 15 посто малопродајне цене уџбеника је трошак прављења уџбеника. Држава што купује за 15 одсто ђака, може све ђаке Србије да покрије бесплатним уџбеницима, када не би пунила џепове пљачкашким издавачима“, нагласио је Кавчић.

Додаје и да у истом извештају стоје препоруке шта Министарство просвете треба да уради.

„Чекамо да видимо шта ће бити“, казао је.

Foto: N1

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар