Почетна » Килограм меса, парфем, 50 цигарета: Сезона путовања је у јеку, а ево шта никако не смете да преносите преко границе

Килограм меса, парфем, 50 цигарета: Сезона путовања је у јеку, а ево шта никако не смете да преносите преко границе

од Други Пишу
0 коментар

Летња сезона је почела и припреме за дане одмора у пуном су јеку, од бирања дестинација до паковања кофера. Ипак, пре но што спакујете своје ствари за летовање, требало би да знате шта смете, а шта не можете да носите са собом на одмор, како не бисте на граници били изложени непријатностима. Такође, добро је подсетити се и шта према прописима Републике Србије из иностранства не можете да унесете у земљу по повратку с одмора.

Да би прелазак границе био што ефикаснији, без непотребних задржавања и непријатности, путници би пре путовања требало да се информишу о важећим прописима који се, како за Н1 кажу из Управе царина, нису мењали у односу на претходну сезону.

Најпре, када је новац у питању, и приликом изласка, али и уласка у земљу, код себе смете да имате до 10.000 евра. Сваки износ већи од тога, напомињу из Царине, мора да буде пријављен.

„Приликом уноса у земљу износа од 10.000 евра или више, путници (резиденти и нерезиденти) попуњавају Образац пријаве преноса физички преносивих средстава плаћања преко државне границе, који је доступан на граничним прелазима, али и на веб сајту Управе царина. То исто важи и за путнике (нерезиденте) који имају право у складу са прописима, под одређеним условима, да из земље изнесу 10.000 евра или више. Путници – резиденти не могу из земље да изнесу више од 10.000 евра, осим у случају исељења (уз прилагање доказа о исељењу)“, објашњавају из Царине.

Лични пртљаг
Лични пртљаг чине сви предмети које путник носи са собом, а служе му док је на путовању (нпр. одећа, обућа спортски реквизити, технички уређаји итд), наводе из Царине.

„Уколико се ради о неком вреднијем реквизиту или уређају, саветујемо путнике да попуне Образац о привременом износу како би по повратку у земљу могли да докажу да су претходно тај предмет изнели из земље, те да он не подлеже наплати увозних дажбина“, објашњавају за портал Н1.

Међутим, у личном пртљагу могу да се нађу и неке ствари за које постоје јасна количинска ограничења, као што је то случај са акцизном робом.

Такође, у Србији важећи пропис каже да путник у личном пртљагу сме да пренесе преко границе само један парфем и једну тоалетну воду. Све преко тога требало би да пријави царини.

Дуван и алкохол
Дуван и дувански производи могу да буду део личног пртљага, али само у ограниченим количинама и то:

50 цигарета

25 цигарилоса

10 цигара (томпуса) или комбинација наведених производа у мањим количинама.

„Саветујемо путнике да се распитају и о важећим прописима за унос акцизних производа земаља у коју путују, јер је реч о прописима који нису јединствени у свим земљама“, кажу из Управе царина.

У вашем пртљагу може да се нађе и неко алкохолно пиће, али и ту постоје ограничења. Можете, наиме, у пртљагу да имате литар жестоког пића, литар пенушавих или ликерских вина и литар осталих вина или одговарајућу комбинацију наведених производа.

Лекови, храна, накит
Код себе приликом уласка или изласка у Србију можете да имате храну потребну током путовања као што су сендвичи, грицкалице, вода, сокови и слично, али у разумној количини.

„Путници у личном пртљагу могу да носе фабрички упаковану храну, са декларацијом произвођача у разумној количини. Количина хране мора јасно да указује на то да је намењена сопственим потребама, односно потребама домаћинства, а не даљој препродаји“, наводе из Царине.

Треба, међутим, водити рачуна када је унос хране животињског порекла у питању.

„Таква храна је ограничена на количину до једног килограма, под условом да не долази из земаља из којих је забрањен њен увоз или транзит“, истичу.

Путник у личном пртљагу сме да понесе лекове који су му потребни за личну употребу или за љубимца ког води са собом, у количини која је неопходна за уобичајену терапију не дужу од 15 дана.

Међутим, уколико користите лекове који садрже психоактивне супстанце, званично мишљење лекара ће вам бити потребно за све преко једног паковања које садржи 30 појединачних таблета.

Такође, поведите рачуна и уколико на пут носите драгоцености. То се односи како на лични накит који носите на себи или у пртљагу, тако и на злато у облику плочица, полуга и новчића. Из Управе царина саветују да их увек пријавите и поштедите себе непријатности и ризика да вам оне буду привремено или трајно одузете.

„Драгоцености увек треба пријавити, без обзира да ли је реч о накиту и луксузним сатовима који се носе на себи или у пртљагу“, саветују из Управе Царина.

Оружје
Путницима није дозвољено да преко границе преносе оружје, осим у ситуацијама када поседују дозволу надлежних органа.

Путницима је дозвољено да у нашу земљу привремено унесу/изнесу оружје и муницију када долазе/одлазе у организовани лов у организацији Ловачког савеза Србије или друге за то овлашећене организације, као и ради учествовања на спортској манифестацији.

Повратак са путовања
По повратку у земљу, без наплате дажбина можете да унесете робу коју сте купили у иностранству уколико њена вредност не прелази износ од 100 евра.

Ако се, пак, ради о некој вреднијој ствари од наведеног износа коју сте купили за своје потребе, а чија вредност не прелази 3.000 евра у динарској противвредности, такву робу треба да пријавите и она може да буде оцарињена на самом граничном прелазу у тзв. „скраћеном поступку“.

У том случају, на царинску основицу (процењену вредност робе) зарачунава се царина од 10%, а на добијени износ се обрачунава ПДВ од 20 одсто, објашњавају из Управе царина.

Granični prelaz Gradina Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар