Почетна » Килограм пасуља и до 700 динара

Килограм пасуља и до 700 динара

од Жиг Инфо
0 коментар

Глобална економска криза, скок цене горива, високи намети и увођење електронске фискализације, утицали су на то да пијаце широм Србије, а нарочито у главном граду, постану места која се полако гасе, док цене производа постају све нестабилније.

На престоничким пијацама ситуација није добра.

Откако је Министарство финансија најавило увођење електронске фискализације, бројни пољопривредници одлучили су да се повуку са својих тезги а намргођени погледи продаваца који су остали, јасно указују да српски сељак мисли да му се спрема црна будућност.

„Ово је хаос, неко за ово треба у ‘апс да иде. Убили су нас прво наметима, онда фискализацијом. Сви ће отићи са пијаца, то је сигурно. Цене су такве какве су, исте као прошле године. Ако се ово настави и уведу нови харач, мораћемо да дижемо. У блиској будућности ће све цене скочити“, рекао је један видно изнервирани домаћин, закупац тезге на Зеленом венцу.

Додуше, мора се признати да цене неких производа, бар тренутно, одолевају актуелној ситуацији. Ипак, поједини производи варирају са ценом, па тако, пратећи пијачни барометар, долазимо до података да се на престоничким пијацама за килгорам кромпира мора издвојити од 70 до 140 динара, иако смо се лично уверили да је кромпир могуће пазарити и за само 60 динара по килограму.

Купус и црни лук прате цену кромпира у стопу, док друге намирнице нису тако добро прошле.

Цена пасуља варира од 170 до невероватних 700 динара по килограму, колико може да кошта на Палилулској пијаци, док бели лук морате да платите од 250 до 1000 динара.

Цене варирају и када су у питању краставац, паприка и парадајз, тако да, уколико немате среће, кило краставца и паприке можете платити и 400 динара, док цена парадајза иде и до 300 динара.

Што се воћа тиче, ни ту ситуација није блистава. Јужно воће – банане и лимун, у просеку коштају 170, односно 160 динара по килограму. С друге стране, уколико хоћете да купите домаће јабуке, у зависности од сорте, морате да издвојите од 30 до чак 250 динара.

Према речима председника Удружења „Опстанак“, Мирчете Голочевца, цене јесу високе али су готово непромењене у односу на прошлу годину.

„Мора се признати да цене одолевају, тако да ове године имамо повећање од један до три посто, што и није толико страшно. Ипак, због ситуације на глобалном нивоу, не можемо да знамо како ће се цене у будућности кретати“, рекао је Голочевац.

Додаје да је и даље највећи проблем, када су пијаце у питању, увођење електронске фискализације.

„Ми, пијачни продавци, смо свој захтев поновили више пута. Он је једноставан – укините електронску фискализацију како би пијачни продавци могли да продишу. Ако се то не уради, пијаце ће бити потпуно уништене. Позивамо власт у Србији да нас разуме“, рекао је Голочевац за портал Нова.рс, најавивши нови протест пијачних продаваца за 30. март.

Ниш

Цене на нишким пијацама овог пролећа више су за 20 до 30 одсто у односу на прошлогодишње. Килограм купуса продаје се за 150 динара, кромпира за 60 до 80 динара, а килограм спанаћа кошта 100 динара.

Веза роткивица је 50 динара, колико кошта и главица свеже салате. Веза младог лука је нешто јефтинија и за њу продавци траже 40 динара.

Килограм црног лука је 100 динара, а шаргарепе 80 динара.

Најскупље поврће на нишким пијацама тренутно је црвена паприка. За килограм те паприке потребно је издвојити 350 динара. Парадајз је нешто јефитнији и кошта 250 динара.

Од воћа које се продаје на нишким пијацама тренутно су најскупље јагоде, Килограм тог воћа кошта 600 динара. Домаће јабуке су 10 пута јефтиније, а у јефтиније воће спадају наранџе које могу да се купе већ за 100 динара по килограму и банане које коштају 140 до 150 динара.

Ужице

Цене на ужичкој зеленој пијаци, углавном су порасле, што се пре свега односи на поврће док је је воће поскупело нешто мање.

Цена кромпира креће се од 60 до 80 динара, црни лук је од 80 па и до 150 динара а килограм белог лука је 600-800 динара. Килограм шаргарепе је 80-100 динара а бела зелен се продаје по 300 динара за килограм колико је и килограм целера.

Килограм цвекле је 100 динара, краставци и тиквице су 200 а парадајз 250, док је везица ротквице70 динара. Килограм плавог парадајза је 250 а килограм ђумбира 800 динара.

Што се зелениша тиче, зелена салата је 40-60 динара по комаду, спанаћ 150-200, млади лук 50-60 динара за везу а килограм празилика је 150 динара. Килограм купуса је 130-150 динара, везица першуновог листа 40-50, везица сремуша 50-60 а везице блитве и раштана су 80 динара. Броколи је 300, карфиол 250 динара а килограм руколе 1.000 динара.

Килограм јабуке, зависно од квалитета, на ужичкој пијаци се може купити по цени од 40 па до 100 динара. Крушке коштају 180-200 динара, банане 150-180. Поморанџе су око 120 динара по килограму , мандарине 150-160, кови је 150 а килограм лимуна је 120 динара. На пијацу су стигле и јагоде за које по килограму треба издвојити 450 динара.

Килограм лешника је 1.000 динара а исто толико кошта и орах. Суве смокве су 600 динара а суве шљиве 450 и 550 динара, зависно да ли су са кошпицом или без ње.

Чачак

Слика чачанске пијаце није као из ранијих времена. Све је мање прпдаваца, али и купаца. Потрошачи кажу да за 1000 динара скоро ништа не могу купити, а чак им та сума новца не покрије ни дневне потребе.

Драгина из Трбушана је, као и сваког дана изнела своју робу на тезгу коју закупљује.

„Куповна моћ грађана је тотално опала. Продајем печурке које стају 250, јаја коштају 20 динара јер су домаћа. Све што гајим у башти. Обзиром да је време поста, шампињони се брзо продају, али људи више не купују на килограме, већ на граме“, испричала је за Нова.рс ова госпођа. Жарко из Јежевице на пијаци продаје глогиње и смокве, а цена ових производа је од 300 до 350 РСД. Објашњава нам да је глог добар за чај, код оних који имају срчаних тегоба.

„Смокве сам посадио и направио само себи посао без посла. Продаја је углавном лоша, а једина разлика су петак и недеља“, прича наш саговорник.

Цене свих производа су скочиле, тако да веза младог лука стаје 50, а веза салате између 45 и 60 динара. За килограм пасуља мора се издвојити од 280 до 350 , млади купус 180, краставац 250, парадајз око 260, а бели лук од 600 до 700 динара. Уколико неко хоће да купи мед, за једну теглу, у зависности да ли је багремов или од маслачка треба определити између 1500 до 2000 динара. Лешник је 1000 до 1200, а ораси 900 РСД по килограму.

Поскупело је и воће, мандарине су од 175 до 200, банане 185, а јабуке између 50 и 80 динара по килограму, што зависи од сорте, класе, али и изгледа.

Наша саговорница из Горачића која продаје сир и кајмак наводи за Нова.рс да купаца готово да нема, али, на сву срећу, сталним муштеријама продаје бели мрс.

„Имам две краве и четрнаест оваца. Кајмак је 800, млади сир 300, а стари између 400 и 500 динара“, прича ова бака. Затекли смо и осамдесетогодишњег пензионера Ратка који је њен стални купац, па каже да је веома задовољан њеном робом.

„Цене су астрономске, сада за 1000 динара не могу да пазарим што сам пре, рецимо једне године, куповао за 350 до 400. Имам 36 хиљада пензију, али не знам како преживљавају они који примају четрнаест, петнаест“, рекао нам је овај дека.

Продавци сухомеснатих производа су, углавном незадовољни, јер продају, како кажу наше баке, каришик, што би било у преводу, само да замирише јело.

„Сланина је од 600 до 900, пршута од 1000 до 1900 (у зависности да ли је говеђа или свињска), кавурма стаје 450, а чварци 1200 динара. Петком је мало боља продаја, а некада се деси и недељом“, испричао нам је он.

Рада Пајовић каже да све чешће спрема храну без меса, али га мора купити за двогодишњег сина.

„Живим као подстанар, не радим, већ само супруг има посао. Треба платити рачуне, а још је у току и грејна сезона, па су нам издаци превелики. Нека нам је бог у помоћ у овом, назови, златном добу „, закључила је она.

Пишу Димитрије Петровић, Славица Панић, Миљана Исаиловић и Љубица Сокић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар