Почетна » КО ЋЕ ГА ЗНАТИ Сваки четврти није отац свом детету!

КО ЋЕ ГА ЗНАТИ Сваки четврти није отац свом детету!

од admin
0 коментар

Просек у региону каже да око 25 одсто тестова на очинство да негативан резултат, али…

Директор Завода за судску медицину Републике Српске Жељко Каран рекао је да Завод недељно прими два до три захтева за утврђивање очинства, што одговара и стању у региону.

Каран је истакао да је, према досадашњој евиденцији, свако четврто тестирано очинство негативно, што се, такође, уклапа у регионални и европски просек.

„То не значи да сваки четврти отац није отац свог детета, већ од ризичних група које се тестирају или у којој неко има разлога за сумњу, отприлике у 25 до 30 одсто случајева нису биолошки очеви“, навео је Каран.

Према његовим речима, захтеви за утврђивање очинства могу бити приватни и судски и крећу се у размери пола-пола.

„Приватни захтев најчешће подносе очеви или мајке када постоји одређена сумња, па пре упуштања у било какве друге поступке правне природе, желе да знају на чему су, док судски захтеви углавно пристижу током развода брака због захтева за алиментацију или оспоравања очинства“, појаснио је Каран.

Он је истакао да зависно од ситуације „код куће“ захтеве подједнако често подносе и очеви и мајке.

„Отац подноси захтев када сумња у очинство, а мајке углавном када желе да отклоне такве сумње“, додао је Каран.

Он је нагласио да се резултати добију најкасније за пет дана, док је цена анализе 250 КМ по узорку.

„Од особе која жели да изврши тестирање прикупља се узорак букалне слузнице, односно ватираним штапићем се прикупе ћелије с унутрашње стране образа из уста од оца и детета. Нема боли нити узимања крви“, појаснио је Каран.

Он је нагласио да у Заводу избегавају да тестирају узорке које је неко други узео да не би било подметања, а ради сигурности фотографишу се и родитељи и деца која се доводе на анализу, док родитељи морају да оставе копију личне карте и крштеницу за дете.

Срна/Ало

Можда ти се свиди

Оставите коментар