Почетна Друштво КО ЋЕ МОЋИ ЗА ВОЛАН АУТОБУСА ПОСЛЕ ИЗМЕНА ЗАКОНА? Ево како ће се полагати за шофера, блажи критеријуми важиће за ОВЕ возаче

КО ЋЕ МОЋИ ЗА ВОЛАН АУТОБУСА ПОСЛЕ ИЗМЕНА ЗАКОНА? Ево како ће се полагати за шофера, блажи критеријуми важиће за ОВЕ возаче

од Други Пишу
0 коментар

Возачку дозволу за категорију Ц и Ц1 (камионе) и Д и Д1 (аутобусе) моћи ће да добију и они возачи који имају само пробну дозволу за аутомобил (категорија Б), предвиђено је изменама Закона о безбедности саобраћаја које је Влада Србије усвојила. До сада су дозволу за управљење аутобусима могли да добију само возачи који су имали документ за Ц1 (камиони од 3,5 до 7,5 тона) најмање две године. То значи да су морали прво да положе за аутомобил, да им прође период пробе, годину дана за средњошколце који се школују за возаче и две или више година за остале, да онда полажу за Ц и да тек након две године добију могућност да возе аутобус.

Изменама закона је предвиђено и да ограничења која се односе на возаче са пробном дозволом не важе за возаче Министарства унутрашњих послова, Војске Срије и служби безбедности.

Возачи који имају пробну дозволу не смеју да возе између 23.00 и 6.00, не смеју да управљају возилом чији је мотор јачи од 80кW (108 коњских снага), морају да се крећу брзином која је 90 одсто од дозвољене брзине и највише 110 километара на час на аутопуту и 90 километара на час на мотопуту. Такође, осим што не смеју да разговарају телефоном за време вожње, не смеју ни да користе друге уређаје за комуникацију који не захтевају коришћење руку, као што је блутут повезивање аутомобила и телефона.

УГРОЖЕНА БЕЗБЕДНОСТ

Због недостатка ових возача, угрожена је и безбедност саобраћаја, јер, како селекција није могућа, ангажују се сви расположиви кадрови и довољно је само да имају дозволу за Д категорију, пише у образложењу.

Разлог за олакшане услове за добијање дозвола за камионе и аутобусе је што постоји константан недостатак квалификованих кадрова, пише у образложењу закона. Такође, просечна старост возача је близу 55 година јер се велики број младих професионалних возача опредељује за рад у другим земљама, где такође постоји потреба за овим кадром, а услови су знатно повољнији, навела је Нова економија. Проблем постоји и у превозу путника и робе, а нарочито је постао значајан од почетка 2019. године када је постало извесно да ће возачи моћи лакше да одлазе у земље у ЕУ.

КОЛИКО ВАЖИ ПРОБНА ДОЗВОЛА

Пробну возачку дозволу добијају сви који су први пут положили возачки испит за А и Б категорије. Она важи две године за оне који су положили возачки испит са навршених 19 година, а за оне који су положили раније, пробна дозвола важи до њихове 21. године. Изузетак су једино ученици средњих школа који се школују за возаче и који су положили возачки испит за камионе (Ц и ЦЕ категорија) и њима пробна возачка дозвола траје једну годину.

Курир.рс/Бета

Можда ти се свиди

Оставите коментар