Почетна » Ко се не одазове на војну вежбу, следи навчана казна или затвор, а овако ту обавезу можете да одложите

Ко се не одазове на војну вежбу, следи навчана казна или затвор, а овако ту обавезу можете да одложите

од admin
0 коментар

Мушкарци млађи од 60 година и жене млађе од 50 година, који су служили војску, имају законску обавезу да прођу редовну обуку резервиста, а када позив стигне на кућну адресу за неодазивање следи новчана или казна затвора.

На војну вежбу грађани могу бити позвани највише до 90 дана у току једне године, а да служе у резервном саставу обавезни су сви они војни обвезници који су одслужили војни рок са оружјем, без оружја и добровољно или су регулисали ову обавезу на други начин, ако и и жене које су у војној евиденцији.

Они који се не одазову по позиву за војну вежбу, како кажу у Регионалном центру Министарства одбране (РЦМО), подлежу новчаној казни од 10.000 до 50.000 динара или казни затвора до 60 дана.

Принудно привођење

Када стигне позив за војну вежбу, грађнин је обавезан да се јави у време наведено у позиву и да понесе потребне ствари и исправе. Ако је неко спречен због болести или другог оправданог разлога, дужан је да о томе извести надлежне.

– Ако се регрут или лице у резервном саставу не одазове позиву, а изостанак не оправда, биће принудно приведен – кажу у РЦМО.

Војна вежба може да се одложи или прекине ако је:

-грађанин поднео захтев због болести

– ако је из његовог домаћинства у исто време позван други члан домаћинства или се већ налази на служењу војног рока

– ако полаже испите и ако би одласком на вежбу био спречен да заврши школску годину

– ако се налази на припремама за европско и светско спортско такмичење и олимпијске игре

– ако учествује у међународним научним, истраживачким и уметничким манифестацијама или треба да обавља послове који су од изузетног значаја за Србију

– ако би услед смрти или тешке болести члана домаћинства, оно било доведено у тежак материјални или социјални положај тиме што би особа била на војној вежби

– ако у месту у коме позва особа живи влада заразна болест

– због потреба службе односно, ако одлагање тражи државни орган, привредно друштво, правно лице или предузетник

– вежба која траје дуже од три дана може пољопривреднику и привреднику бити одложена ако у домаћинству нема члана способног за – привређивање.

Осам дана рок

Закон предвиђа да се захтев за одлагање војне вежбе подноси у року од осам дана од дана пријема позива. Захтев се може поднети и када настане разлог за одлагање, као што је рецимо у случају болести или неких других, непредвиђених ситуација. У осталим случајевима, уколико закасните, захтев за одлагање се одбацује као неблаговремен.

Које жене су у обавези да се одазову

Када су у питању жене, војне вежбе су обавезне за оне које су поднеле захтев за добровољно служење војног рока, које су одслужиле војни рок и које су биле професионални припадници војске, а којима је престала професионална војна служба. Само жене које имају ратни распоред у јединицама Војске Србије могу бити позване на вежбе и обуку.

Самохрани отац ће на војну вежбу када деца буду пунолетна

Недавно је Суботичанину Атили Бартоку одложена војна вежба пошто се на капији касарне у Бачкој Тополи појавио са двоје малолетне деце којима је једини старатељ.

– То што се Атили Бартоку одложила војна вежба због тога што је самохрани отац двоје малолетне деце, не значи да исти неће бити позван на војну вежбу док му деца не постану пунолетна. Именовани до сада није био на војној вежби, иако лице у резервном саставу може бити позвано на вежбу. У сваком случају, он има право да када добије позив за војну вежбу увек поднесе захтев за одлагање војне вежбе – кажу у овој служби.

Плата и док траје вежба

Многи се питају шта се за то време док је грађанин на војној вежби дешава са послом, односно да ли ће добит плату. У РЦМО кажу да особи која је у радном односу за време вежбе припада накнада у висини његове просечне зараде у претходних 12 месеци.

Припада му и накнада у висини основице од које плаћа допринос за обавезно социјално осигурање. Незапосленима припада новчана накнада у износу који пропише Влада, кажу у РЦМО.

ИЗВОР: ПРАВДА/БЛИЦ

Бонус видео

Мирослав Лазански – Србија мора да сачува војну неутралност и врати војни рок

Можда ти се свиди

Оставите коментар