Почетна » КО СПРЕМА СЛАВУ,килограм печеног шарана кошта више од јагњећег печења, пржене лигње 5.000 динара!

КО СПРЕМА СЛАВУ,килограм печеног шарана кошта више од јагњећег печења, пржене лигње 5.000 динара!

од Други Пишу
1 коментар

Сезона слава увелико је у јеку, а за припрему славске трпезе потребно је извдојити око 20 одсто него прошле године, а највише новца потребно је за куповину свеже или припремљене рибе.

Више не важи изрека „јефтин као тепсија рибе”, јер ових дана је килограм печеног шарана скупљи од свињског, па и јагњећег печења!

Грађани из свих крајева Србије потврђују да су цене свуда готово недостижне за домаћи буџет, многи сматрају да су рибарнице искористиле ситуацију, те да су ценовници на неким местима можда и неоправдано кориговани.

Иако, према тврдњама највећих домаћих произвођача, килограм најпродаваније рибе – шарана кошта 749 динара у малопродаји, велики трговци су уочи славе снизили цене, покушавајући да на овај начин привуку купце, па се ова врста рибе може пазарити и за 100 динара мање по килограму, а снижене су цене и пастрмке и морске рибе.

Међутим, произвођачи најављују још више цене до јануара, а већ на пролеће, како тврде, рибе можда и неће бити у домаћим рибњацима. Да ли због цена основних животних намирница и чињенице да је припрема славске трпезе скупља и за 20 одсто него прошле године, тек, у рибарницама кажу да је огромно интересовање за печену рибу те да су наруџбине примљене још пре месец дана.

„Риба је скупља и од печења“

– Риба је поскупела и у набавци, а цене печених специјалитета су ове године више због раста свих трошкова. Ипак муштерија има и наша рибарница већ две недеље не прима поруџбине, јер је све попуњено. Значи да се грађанима више исплати да купе готову рибу него да је пеку код куће. Тако је увек код нас, јер посне славе су захтевне за припрему и многи рачунају на овај трошак. А риба је скупља од печења и у ресторанима – прича власник једне рибарнице на Видиковцу, у Београду.

У печењарама такође гужва. Иако је Свети Никола посна слава, има и оних који наручују печење које је ове године заиста јефтиније од печених рибљих специјалитета. Свињско кошта од 1.400 до 1.600 динара, а јагњеће од 2.300 до 2.500 динара за килограм.

Ове године је знатно поскупео и кетеринг, мада у овим радњама тврде да посла има више него раније, јер се једноставно не исплати припремати код куће.

Пржене лигње и до 5.000 динара

И док је за свежу рибу по килограму потребно издвојити од 600 до 2.000 динара, у зависности од врсте, печена је два, па и три пута скупља. У једној великој рибарници у Београду килограм печене пастрмке је 1.900, смуђа 2.990, дунавског сома 3.290, а шарана од 2.500 до 2.800 динара.

Скуша и ослић хек су око 1.200, шкарпина 1.890, а орада и бранцин 2.990 динара по килограму. Пржене лигње коштају 3.990 динара, док су на роштиљу 4.990.

Готово па невероватно, килограм припремљеног филета пангасијуса је 2.190 динара, пастрмке 3.490, а лососа 4.490.

Димљена риба је још скупља те килограм филета лососа кошта 5.990, а шарана 3.490 динара. Рибарнице нуде и чорбу и то 490 динара за литар, а толико кошта и килограм кромпир салате.

На линку који следи погледајте како да славску трпезу припремите у грам, да вам не зафали па да се обрукате, али и да не потрошите превише пара, а храну после баците.

Јелена Радовановић   Блиц

Можда ти се свиди

1 коментар

Ana 15 децембра, 2022 - 19:00

Slava bi svakako trebalo da bude skromna i puna zahvalnosti a ne neka raskosna trpeza koja sluzi za dokazivanje. Ima mnogo posnih a prihvatljivih jela

Понови

Оставите коментар