Почетна » Ко су људи који су ОТВОРИЛИ „ЦРКВУ“ у Булевару краља Александра: Нуде благостање, исцељење и „свето“ уље

Ко су људи који су ОТВОРИЛИ „ЦРКВУ“ у Булевару краља Александра: Нуде благостање, исцељење и „свето“ уље

од Други Пишу
0 коментар

Нуде трансформацију живота, молитве за исцељење и избављење, али и „свето“ уље које може да промени живот, укратко овако се рекламира црква „Универзално царство божије“, које је своје просторије недавно отворила у Булевару краља Александра 103 и изазвала пометњу међу грађанима овог дела града.

Грађани са којима смо разговарали тврде да су чланови прилично агресивни и нападни у наступу, да „врбују“ људе на улици, углавном угрожене категорије друштва, али и да иду по зградама, звоне по становима.

Ова организација, која себе назива испоставом евангелистичке цркве, како кажу они који су се сусрели с њима, „сиромашнима нуде богатство, тужнима радост, болеснима излечење, а деле и свето уље“.

Наступају агресивно, долазе на врата, јуре људе по ходницима зграда или на улици, посебно социјално угрожене и инвалиде, трвде грађани са којима смо разговарали, али и бројни корисници друштвених мрежа.

– Они су почели са радом пре неколико месеци. Сећам се да је на самом отварању била огромна гужва, а највише је било припадника ромске националности. Од тада никада више нисам видела људе у тако великом броју, али повремено у пролазу, приметила бих да неколико њих седи унутра. Сећам се да је раније један мушкарац делио летке на улазу и позивао на та њихова предавања – каже нам радница у оближњој продавници.

„Неко их је послао и финансира све ово“

Власница једног локала у близини, каже за „Блиц“ да је колико је она упозната за изнајмљивање локала те величине, на тој локацији, а узмимо у обзир да је у питању шири центар града, потребно издвојити и до 3.000 евра.

– Мени стварно није јасно од чега су ти људи плаћали локал. Ми се „убијамо“ од посла, не стајемо, ако нам верујете, па је тешко. Они више не раде него што раде, и то што раде је дискутабилно чиме се баве. Моја претпоставка је да је њих неко послао и финансира све ово -прича нам док чисти свој локал.

Није црвка већ удружење грађана
А ова црква је заправо удружење грађана које је 20. октобра прошле године регистровано у АПР-у са седиштем у Обреновцу. За циљ, како се наводи, имају да „помогну лицима и групама којима је таква помоћ потребна без дискриминације“.

Удружење заступа Арноуд Жуниор Брасил Коста из Бразила са пребивалиштем у Београду, општина Звездара.

Закључана врата
Екипа „Блица“ упутила се на адресу цркве у Булевару краља Александра. Закључана врата, ролетне спуштене на пола, таман толико да смо успели да видимо шта се налази у унутрашњости овог објекта.

Говорница са микрофоном, тридесетак столица и на зиду нацртан ковчег са неким симболима и натписом.

А на вратима стоји следеће обавештење: „Исус је рекао: Дођите к мени, сви који сте уморни и под теретом, и ја ћу вам дати одмора“, а онда и рапосред и сатница предавања и молитви – „конгрес за успех и мотивациони говори за финансијски успех“, затим „трагање за духом божијим, молитва за исцељење и избављење“, „сусрет вере и чуда, комплетан састанак за трансформацију вашег живота“…

Ни Ароунда ни Микаелу овде јуче нисмо затекли.

Ко су људи који су у Булевару отворили цркву

Ароунд и Микаела

у муж и жена који су из Бразила дошли у Београд, како би у нашој земљи отворили цркву коју су назвали Универзално цасртво божје, а све то са циљем, како кажу, да помогну болесним и сиромашним људима.

Ови супружници, путем видео снимака које су објављивали на друштвене мреже, за себе тврде да су испостава евангелистичке цркве

Дан када су отворили цркву „Универзално цаство божије“ назвали су „даном евангелизације Београда“. Према њиховим речима, а и према фотографијама, као и према речима комшија са којима смо јуче разговарали, на дан отварања окупило се доста људи, сала је била пуна.

Исцељивали људе и у Румунији
Аронуд се најпре у суседној Румунији обучавао за ово што ће примењивати са својом супругом и у Србији. Наводно, они су тамо „исцељивали“ људе, а идеја је да била да се са тим настави и у Београду. Тако је и било.

Одмах по доласку у Београд, овај брачни пар, првенствено је прилазио људима који су социјално угрожени, тј. онима који се налазе на маргинама друштва, испричали су нам грађани који живе у близини „цркве“.

Обраћали су се, кажу, људима који траже храну по контејнерима, затим онима у инвалидским колицима, потом жени са дететом која проси. И, све то уз обећање како ће се људи који имају проблем исцелити, а управо Аронуд и Микаела ће им том путу помоћи.

Блиц је проверио у МУП-у, а како нам је речено, никаву пријаву грађана по било ком основу нису евидентирали. Према званичном регистру цркава и верских заједница у Србији, а који се налази на сајту Министарства правде, цркве „Универзално царство божје“ не налази се на списку.

FOTO: OLIVER BUNIĆ / RINGIER

Јелена Радовановић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар