Почетна » Коалиција за слободу медија: Одлука РЕМ-а је наставак медијског мрака у Србији

Коалиција за слободу медија: Одлука РЕМ-а је наставак медијског мрака у Србији

од Други Пишу
0 коментар

Савет РЕМ-а је на ванредној седници која је била затворена за јавност, тајним гласањем одлучио да поново додели дозволе за електронске медије са националном покривеношћу телевизијама Пинк, Хепи, Б92 и Прва, без обзира што су годинама уназад кршили законе, Кодекс новинара Србије и нису поштовали минимум услова прописаних подзаконском регулативом. На истој седници одлучено је да буде расписан конкурс за пету дозволу.

Извештаји РЕМ-а из године у годину показују да ниједна од ових телевизија није испуњавала обавезу прописану Правилником о минималним условима за пружање медијске услуге и критеријумима за одлучивање у поступку издавања дозволе за пружање медијске услуге на основу спроведеног јавног конкурса према којој је дефинисано да пружалац опште медијске услуге у свом програму мора имати информативни, научно-образовни, културно-уметнички, документарни и дечји програм, као и програм за малолетнике. Такође, ниједна од ових телевизија није поштовала елаборат на основу којег је раније добила дозволу.

Само током 2020. године начињено је преко 12 хиљада прекршаја Закона о оглашавању од стране ове четири телевизије, а поднесено је и више пријава због говора мржње и емитовања насиља. Међутим, изгледа да ништа од тога није узето у обзир приликом одлучивања.

Нису узети у обзир ни критеријуми за одлучивање прописани Првилником, према којима је РЕМ морао, између осталог, да процени „да ли подносилац пријаве поштује прописе и професионалне и етичке медијске стандарде“ и „у којој мери је подносилац пријаве поштовао програмски елаборат на основу кога му је издата дозвола“. Јасно је да је РЕМ прекршио ове одредбе, што се донекле и очекивало, с обзиром на то да је председница Савета РЕМ-а Оливера Зекић раније рекла да је у питању нови конкурс где сви имају исте стартне позиције.

Коалиција за слободу медија овакво коришћење јавног добра сматра увредом за здрав разум јер показује селективну примену закона и правила, тј. да правила не важе за привилеговане медије у служби владајућег режима. Одлука РЕМ-а да телевизије Пинк, Хепи, Б92 и Прва поново добију дозволе најава је даљег суноврата медијске сцене у Србији, која ће допринети даљем културном и сваком другом пропадању целокупног друштва. Уместо медијског плурализма, добили смо наставак медијског мрака.

Асоцијација медија
Асоцијација онлајн медија (АОМ)
Независно друштво новинара Војводине (НДНВ)
Независно удружење новинара Србије (НУНС)
Пословно удружење Асоцијација локалних и независних медија „Локал Прес“
Славко Ћурувија Фондација

Можда ти се свиди

Оставите коментар

ten − five =